Kinderopvang crèche in Vlaanderen
Archiefbeeld © ID/ Frank Bahnmuller
 Dossier: Verkiezingen 2024

Gebrek aan investeringen op het domein van welzijn doen de onderhandelingen voor een Vlaamse regering opnieuw stranden. Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi schiet de tekst aangeleverd door formateur Matthias Diependaele (N-VA) essentieel te kort. Houden de christendemocraten terecht het been stijf?

Dominic Zehnder
 11 september 2024

De derde en laatste versie van zijn onderhandelingsnota die Vlaams formateur Diependaele (N-VA) voorstelde aan de andere onderhandelaars, ketste af omwille van het gebrek aan investeringen op het domein van welzijn.

Daarmee lijkt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi voet bij stuk te houden en de belofte te houden die zijn partij eerder dit jaar in Visie maakte: ‘We willen blijven investeren in gezondheidszorg en welzijn, met onder bijkomende investeringen in de kinderopvang, in ouderenzorg, in geestelijke gezondheidszorg,’ klonk voor de verkiezingen.

Concreet noemt hij de investeringen in de kinderopvang onvoldoende, net als middelen voor personen met een beperking en de budgetten voor de ouderenzorg. Op het groeipakket – de vroegere kinderbijslag – lijkt zelfs bespaard te worden als het van N-VA  afhangt. Voorts zou er ook in het onderwijs te weinig veranderen en komen de gevraagde investeringen in de plattelandsgemeenten er niet.

Meer kinderopvangplaatsen noodzakelijk

Uit een iVox-bevraging die Visie liet uitvoeren in aanloop naar de Vlaamse- en federale verkiezingen van afgelopen juni bleek dat slechts één op de acht Vlamingen zich kon vinden in besparingen op onmisbare openbare diensten zoals de kinderopvang. Toch stelt Diependaele in zijn nota voor om te beknibbelen op de bijkomende uitgaven. In een interview met VTM Nieuws zei Mahdi dat er de komende jaren nood is aan 28.000 extra plaatsen, maar er slechts budget wordt vrijgemaakt voor zo’n 8.000 bijkomende plaatsen.

Er is nood aan 28.000 extra plaatsen in de kinderopvang, maar er wordt slechts budget vrijgemaakt voor 8.000.

Ook het ACV waarschuwde een jaar geleden nog dat de beoogde tewerkstellingsgraad van 80 procent niet haalbaar is door het uitblijven van een degelijk flankerend beleid. ‘Je moet investeren om mensen te ondersteunen in hun stap naar de arbeidsmarkt. Het gebrek aan voldoende plaatsen in de opvang duwt ouders, vaak moeders, uit de arbeidsmarkt om voor hun kind te zorgen.’ De vakbond wijst er verder op dat hoewel er stappen zijn gezet om het aantal kinderen per begeleider te verminderen – een van de grootste pijnpunten van werknemers uit de sector – we op dit moment nog te ver verwijderd staan van de kinderopvang als basisvoorziening door het enorme plaatsentekort.

Wachtlijsten mensen met een handicap doen inkrimpen

Dat de middelen voor personen met een beperking onvoldoende versterkt worden, werd enkele weken geleden nog bevestigd toen de Belgische media kopten dat de Verenigde Naties een onderzoek uitvoert of België de rechten van personen met een beperking schendt. In 2009 ondertekende ons land immers het VN-verdrag inzake Rechten van personen met een handicap. Daarbij verbindt ons land zich ertoe om zich in te zetten voor toegankelijkheid en inclusie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt of in het onderwijs.

Organisaties zoals Grip vzw die strijden voor gelijke rechten voor personen met een handicap legden daarbij een lijst met kritische bemerkingen over het Vlaamse beleid voor aan het VN-comité, waaronder de wachtlijst van meer dan 20.000 personen voor een persoonsvolgend budget, waarbij de wachttijd kan oplopen tot twintig jaar. Grip vzw betreurt daarbij dat de Vlaamse regering onvoldoende budget vrijmaakt om dat aan te pakken.

Er staan meer dan 20.000 mensen op de wachtlijst voor het persoonsvolgend budget voor personen met een beperking, waardoor de wachtlijst oploopt tot 20 jaar.

Ook op vlak van arbeidsmarktintegratie en onderwijs laat ons land te veel steken vallen, klinkt het ook bij het ACV. De vakbond betreurt daarbij dat er onvoldoende stappen gezet worden om mensen met een beperking naar werk toe te leiden, maar vraagt zich tegelijk af hoe een overheid kwetsbare mensen zo lang kan laten wachten om aanspraak te maken op datgene waarop zij recht hebben, terwijl wij in een van de rijkste regio’s ter wereld wonen.

Groeipakket en ouderenzorg

Het ondersteunen van gezinnen lijkt eveneens geen deel uit te maken van het N-VA-plan om de Vlaamse welvaart te garanderen. Mahdi maakt dan ook gewag dat terwijl zijn partij meer budget eist om gezinnen met kinderen te ondersteunen om kinderarmoede terug te dringen, Diependaele in zijn nota het budget lijkt te verlagen. Dat is bovendien niet de eerste keer dat de Vlaams nationalisten de voormalige kinderbijslag gebruiken om besparingsoperaties door te voeren.

Sinds die bevoegdheid geregionaliseerd werd, moesten Vlaamse gezinnen inleveren op de steun die zij ontvangen. Zo werd er in verschillende toeslagen geknipt en werd het groeipakket losgekoppeld van de indexeringen. Daardoor heeft het intussen aan reële waarde ingeboet ten opzichte van de gestegen levensduurte. De bescherming en ondersteuning die het kindergeld moest bieden is daarmee serieus aangetast volgens experts. ‘Het Groeipakket is zo’n belangrijk instrument om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen, en om armoede effectief te bestrijden. Een niet-indexering van de bedragen holt deze principes uit’, klinkt het bij Jolien De Norre, adviseur van de ACV-studiedienst.

‘Het Groeipakket is zo’n belangrijk instrument om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen, en om armoede effectief te bestrijden. Een niet-indexering van de bedragen holt deze principes uit.’

‘Personeelstekorten brengen ons hele zorg en welzijnslandschap in gevaar, ook in de ouderenzorg. Tegelijk is het ook niet meer dan logisch dat zij die voor de kwetsbaren onder ons zorgen, naar waarde worden geschat en dus niet onderaan de loonladder bengelen. Er is nood aan meer handen op de werkvloer om de werkbaarheid en de kwaliteit van de zorg te kunnen blijven garanderen, idem voor de dienstenchequewerknemers. Men ziet dit als belangrijke maatregel voor werkbaar werk, maar waar blijven de echte investeringen in het werkbaar werk en hun lonen? Zij doen het tweeverdieners middenklassemodel draaien’, aldus De Norre.

Meer evenwicht in het regeerakkoord nodig

Beweging.net vindt het een positief signaal 'dat Mahdi blijft ijveren voor meer evenwicht in het regeerakkoord. Er moeten absoluut voldoende middelen zijn om de sociale diensten verder uit te bouwen en kwetsbare mensen te steunen.'

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

IEDERE STEM TELT meer dan ooit in de Denderstreek!

Iedere stem telt. Het klinkt logisch. Maar met die afschaffing van de opkomstplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het plots belangrijker...
 Oost-Vlaanderen  04 oktober 2024

‘Vrouwenrechten staan nog steeds onder druk’

Het ACV hernieuwde vorige week haar engagement in het Charter Gender Mainstreaming, in samenwerking met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen...
   04 oktober 2024

Zoveel verliezen vrouwen als De Wever zijn zin krijgt

Terwijl de Vlaamse regering intussen beklonken is, wordt er federaal nog steeds druk onderhandeld. Daarvoor schoof Bart De Wever (N-VA) zijn...
   03 oktober 2024

‘Mevrouw, het zit tussen uw oren’, kreeg ik te horen

Een lange lijdensweg tot de juiste diagnose: voor vrouwen met endometriose is dit helaas al te vaak ‘normaal’. Een op de tien vrouwen lijdt aan de...
   02 oktober 2024