De Gids Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Abonnement De Gids

Neem een abonnement op De Gids!

Meest gelezen

 

Hoe Tom Van Grieken het Duitse oorlogsverleden vergoelijkt

Vlaams Belang en Alternative für Deutschland houden er nauwe contacten op na. Op een politiek evenement voor AfD-leden en sympathisanten sprak VB-voorzitter Tom Van Grieken zich zij aan zij met AfD uit voor een herschrijving van het Duitse oorlogsverleden, dat de collaboratie...
   18 oktober 2023
 

De echte kost van de Belgische sociale zekerheid

Internationale rangschikkingen over de grootte van de sociale uitgaven houden geen rekening met fiscale sociale uitgaven, of verplichte en vrijwillige (noodzakelijke) private verzekeringen. Doen we dat wel, dan daalt België plots sterk in de rankings.
   20 november 2023
 

Waarom oktober misschien nog belangrijker is dan juni

Nieuwe spelregels voor de lokale verkiezingen in Vlaanderen, in het bijzonder de afschaffing van de opkomstplicht, brengen een onvoorspelbare verkiezingsdynamiek teweeg. Onderzoek wijst uit dat lager geschoolden minder overtuigd zijn om zeker een stem uit te brengen.
   11 oktober 2023
 

Alle inkomens gelijk, maar sommige nog net iets gelijker

Met de gestrande fiscale hervormingsplannen van minister Van Peteghem, werd een grote kans gemist op een eerlijker belastingstelsel. Lobbygroepen en praktische bezwaren stonden een eerste hervormingsstap in de weg.
   12 oktober 2023

Herfstverlangen

Nu de herfst zijn intrede maakt, kunnen sommigen niet wachten tot het winter wordt en een dik deken van sneeuw alles bedekt, terwijl anderen alweer verlangen naar de zomer. Op de vraag wat je favoriete seizoen is, luidt mijn antwoord steevast: de overgangen tussen de seizoenen.
   23 oktober 2023