De Gids Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Abonnement De Gids

Neem een abonnement op De Gids!

Meest gelezen

Hedendaagse slavernij, de Europese Unie aan zet

Nieuwe vormen van slavernij – gedwongen tewerkstelling, of andere vormen van onvrijheid – duiken ook op in de Europese Unie en in België. De Europese richtlijn over ketenaansprakelijkheid kan een historische stap zijn, maar onder druk van multinationals staat het voorstel on hold.
   23 februari 2024

Wraakroepend: Europese zorgplichtwet gekelderd

De Europese Unie laat meer dan 17 miljoen slachtoffers van dwangarbeid vallen. Ondanks jaren voorbereidend en hoopgevend werk.
   29 februari 2024

Migratiebeleid faalt, leren mensenrechten en wetenschap

Om het migratiebeleid van de voorbije legislatuur te evalueren, stel ik me, als rechtswetenschapper, twee principiële vragen: hoe evolueert de bescherming van de (mensen)rechten van migranten? En is het beleid gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek?
   05 april 2024

EU-migratiepact is niet wat voorstanders beloven

Woensdag 10 april moet het nieuwe - volgens voorstanders 'historische' - Europese Migratiepact in werking treden. Dat zou Europa eindelijk de controle teruggeven over migratie. Tenzij het de Europese solidariteit die het belooft, net ondergraaft.
   09 april 2024

De wakkere Chris Serroyen

In zijn terugblik op het ACV-voorzitterschap beschreef Marc Leemans treffend het belang van interprofessionele akkoorden voor de verhoging – excuus, ‘welvaartsvastheid’ – van sociale uitkeringen. Wat hij niet beschreef, was de manier waarop dat luik telkens tot stand kwam.
   28 februari 2024