‘We zien te veel mensen uitvallen tijdens hun loopbaan met fysieke en mentale klachten door het werk', zei ACV-voorzitter Ann Vermorgen op het 37ste ACV-congres. 'Het antwoord daarop kan niet zijn om nog meer flexibiliteit te vragen van werknemers en hen in onzekerheid te storten wanneer zij uitvallen of werkloos worden.’
Als de federale onderhandelaars volharden in de al uitgelekte plannen van formateur De Wever (N-VA) en niet rekening houden met de verzuchtingen van werknemers, is er volgens Vermorgen geen andere keuze dan actievoeren in een gemeenschappelijk front.
Werk, daar is werk aan
Een duizendtal militanten boog zich op het congres over het vraagstuk hoe werk in de toekomst waardig en zinvol kan blijven. Volgens de vakbond dwingen de vergrijzing, digitalisering en de klimaatcrisis ons om ons sociaal en economisch systeem anders te bekijken.
Op het einde van het congres lanceerde het ACV zijn informatiecampagne over de toekomstige federale regering. Met een eenmalige Arizona-krant willen ze hun achterban informeren over de plannen van onderhandelaar Bart De Wever (N-VA).
‘We moeten kost wat kost vermijden dat onze samenleving door een grote kloof in tweeën gespleten wordt.’
Ann Vermorgen
‘We moeten kost wat kost vermijden dat onze samenleving door een grote kloof in tweeën gespleten wordt’, zinspeelde voorzitter Ann Vermorgen in haar slotspeech op de Grand Canyon in Arizona. ‘We hebben nood aan investeringen in mensen, in economische en ecologische transformatie, en in collectieve en publieke diensten. In plaats van besparingen op de kap van de gewone mens.’
Daarbij drong Vermorgen aan op een versterking van de sociale zekerheid, en verwees ze expliciet naar De Wevers plannen om nulurencontracten in te voeren, de regels rond overuren en nachtarbeid verregaand te versoepelen en het mes te zetten in tijdskrediet en landingsbanen.
Tegelijk riep ze de Arizona-partijen op om zich te richten op een duurzaam arbeidsmarktbeleid en niet mee te gaan in een race naar de bodem.