Bijna drie op de vier zorgwerkers ervaart een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit een bevraging van vakbond ACV Puls bij 1.600 werknemers in de sector. De helft van de bevraagden twijfelt aan hun toekomst in de sector. Onder de 35 jaar is dat zelfs 70 procent.
Slechts 41 procent van het zorgpersoneel vindt dat ze consistent de zorg kunnen aanbieden die nodig is.
Vooral omdat ze door de hoge werkdruk niet in staat zijn om de zorgkwaliteit aan te bieden die ze willen, klinkt het. Slechts 41 procent vindt dat ze consistent de zorg kunnen geven die nodig is. Te weinig personeel, een te groot takenpakket, aldoor moeten inspringen voor zieke collega’s, en regelmatig overuren draaien, leiden tot werk met veel stress en hectiek, zonder ademmomenten. Zelfs in geval van ziekte gaat bijna de helft toch werken.
De gevolgen zijn alarmerend. 43 procent van de bevraagden viel zelf al eens uit voor een langere periode met mentale of fysieke problemen.
Ook in de jeugdhulp en de gehandicaptenzorg woedt vandaag een personeelscrisis. 'Het is zo belangrijk dat er continuïteit is in de zorg', zegt opvoeder in de gehandicaptenzorg Gregory De Sutter. 'Zeker voor jongeren met autisme maakt dat het verschil. Maar vandaag lijkt het niet te lukken om de opvoeders te behouden.'
Verkiezingsthema
Op dinsdag 13 juni komen werknemers uit de non-profitsector op straat. Zij eisen hogere lonen, meer personeel, en meer tijd voor een kwalitatieve zorgverlening. ‘We proberen de overheid al maanden te overtuigen van de ernst van de situatie’, zegt Olivier Remy van ACV Puls. Hij hoopt dat de toekomst van zorg en welzijn in Vlaanderen een kernthema in de komende verkiezingscampagne worden. ‘In 2021 sloten we sociale akkoorden, een belangrijke stap naar betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Maar om voldoende personeel in de sector te krijgen en te houden, is meer nodig.’