President van DR Congor Félix Tshisekedi schudt de hand van Fins EU-Commissaris Jutta Urpilainen op het Economisch Forum in Kinshasa, met Emmanuel Macron op de achtergrond.
President van DR Congor Félix Tshisekedi (r.) schudt de hand van Fins EU-Commissaris Jutta Urpilainen op het Economisch Forum in Kinshasa, met Emmanuel Macron op de achtergrond. Foto: WikiCommons
Sandrine Ekofo
 29 februari 2024

20 december 2023. Mijn duim doet pijn van het scrollen door de berichten van onze partnerorganisaties en van Congolese en internationale waarnemers over het verloop van de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo.

Ik lees over ontbrekende kiezerslijsten, onleesbare stemkaarten, stemmachines die te laat toekomen in stembureaus of zelfs in handen van particulieren vallen. Daarnaast openen tienduizenden bureaus gewoon niet, of worden ze leeggeroofd.

Tienduizenden verkiezingsbureaus openen niet, of worden leeggeroofd.

Dat is nog niet alles. Na de verkiezingen bleek dat de Congolese nationale kiescommissie op sommige plaatsen de verkiezingsdag met twee dagen verlengde, wat in strijd is met de Congolese kieswet. Daardoor leeft bij veel Congolezen het gevoel dat er geen echte verkiezingen plaatsvonden, maar slechts een parodie daarop.    

Een miljard dollar

Ondanks die onregelmatigheden feliciteert de internationale gemeenschap, inclusief België, president Félix Tshisekedi met zijn tweede ambtstermijn. Op 28 februari verraste hij premier Alexander De Croo (Open VLD) zelfs met een bezoek om steun te vragen tegen Rwanda in het escalerende conflict in Oost-Congo, en om zijn internationale aanzien te vergroten. 

Is dit de standaard die we accepteren voor Congo? Hebben de Congolezen dan geen recht om in een democratisch land te leven? Moeten ze al genoegen nemen met het feit dat de verkiezingen überhaupt werden georganiseerd? Dat ze niet werden afgelast, zoals lang gevreesd werd? 

Voor de organisatie van de verkiezingen werden kosten noch moeite gespaard. De overheid pompte er meer dan een miljard dollar in. Dat is een gigantische som als je weet dat twee derde van de bevolking met amper twee dollar per dag moet rondkomen, dat het leger onderbetaald wordt, dat er geen nationale wegen zijn en dat mensen dagelijks moeite hebben om hun kinderen te voeden.

Dat de verkiezingen op een correcte manier verlopen, is dan nog wel het minste dat je mag verwachten.

Leg de lat hoger

Of moeten we de bluts met de buil nemen? Het was nog maar de vierde keer dat het Centraal-Afrikaanse land verkiezingen op poten zette. Misschien moeten we daar rekening mee houden. Ondanks de al meer dan zestig jaar oude onafhankelijkheid blijft Congo een ‘jonge democratie’.

Ik besef dat ook in Europa de democratie met vallen en opstaan is ontstaan. Maar mogen we de lat toch wat hoger leggen? We leven in de 21e eeuw, verdorie! 

Beste internationale gemeenschap, erken dat het Congolese volk evenveel recht heeft op correcte verkiezingen als Europeanen.

De Congolese bevolking heeft recht op een leider die ze zélf kiezen en die hun noden als hoogste prioriteit stelt. Die broodnodige veranderingen doorvoert op vlak van veiligheid, goed bestuur, mensenrechten, landbouw, infrastructuur en socio-economische voorzieningen. 

Beste internationale gemeenschap, als u het beste voorheeft met de ruim honderd miljoen Congolezen, dan mag u best wat kritischer zijn. Erken dat het Congolese volk evenveel recht heeft op correcte verkiezingen als Europeanen.

Als de huidige situatie zich opnieuw voordoet, mag de internationale gemeenschap niet nog eens, zoals vandaag, de ogen sluiten voor opeenvolgende onregelmatigheden.

Abonnement De Gids

Neem een abonnement op De Gids!

Aanbevolen

71 procent Vlamingen vindt vermogensbelasting topprioriteit

De verkiezingen worden een strijd om eerlijke belastingen Almaar meer politieke partijen komen met concrete voorstellen om een hogere bijdrage...
   16 april 2024

‘Wachtlijsten voor mentale zorg zijn sluipmoordenaar’

‘Mama belt nu elke dag naar de psycholoog, maar er is nog geen plaats voor mij.’ Het niet-zo geheime dagboek van CM maakt pijnlijk duidelijk...
   15 april 2024
 

Vooruitblik op verkiezingen: Walgrave en Willaert leggen...

Begin juni trekken we met z'n allen naar het stemlokaal. Peilingen voorspellen grote winsten voor de extreme partijen. Blijkbaar bereikt het...
 Vlaams-Brabant en Brussel  11 april 2024

Stefan Hertmans: 'Weiger mopperende oude man te worden’

Hoe houden we onze democratie gezond en werkbaar? Die vraag houdt Stefan Hertmans, een van de meest gelezen en gelauwerde schrijvers van de...
   09 april 2024