Vandaag is vrij kamperen niet toegelaten in Vlaanderen. Wel zijn er 27 bivakzones, dat zijn kampeerlocaties waar je in de vrije natuur gratis een nacht kan verblijven voor wie te voet of met de fiets rondreist. Na uiterlijk 48 uur is het de bedoeling dat je je tent weer afbreekt, je kampeerplek onberispelijk achterlaat en verder trekt. Voorzieningen zijn er meestal niet.
Vaneeckhout stelt nu voor om bivakkeren overal toe te laten, tenzij anders aangegeven, wanneer het bijvoorbeeld gaat om kwetsbare natuur of wanneer de locatie gevaarlijk is om te kamperen.
Vlaanderen is Scandinavië niet
Vrijetijdsorganisatie Pasar stelt zich vragen bij een algemene toelating van het vrij kamperen. ‘Je kunt de natuur en open ruimte in Vlaanderen niet vergelijken met die van Scandinavië’, aldus gedelegeerd bestuurder Michel Vandendriessche.
‘Vlaanderen heeft een veel dichtere bebouwing en er is veel meer druk op de natuur. Vrij kamperen kan voor overlast zorgen in dichtbebouwd gebied, denk maar aan lawaaihinder of afval. Het zou het imago van kamperen niet ten goede komen. Bovendien geldt het ‘allemansrecht’ in Noorwegen ook voor busjes, campers en caravans wat nog voor meer overlast kan zorgen, als die vrij mogen kamperen langs parken bijvoorbeeld. We zijn wel absoluut voor een uitbreiding van het aantal bivakzones, want dat is nu nog veel te beperkt.’
‘Verder stellen wij voor om het aanbod en de regelgeving voor kleinschalige initiatieven uit te breiden. In het buitenland zien we dat er veel meer mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld bij boeren of op minicampings te kamperen. Ook dat kan het kampeertoerisme gezond doen groeien.’