Over enkele weken beslist het bestuur van de NMBS over de nieuwe tariefstrategie. Daardoor dreigt het huidige forfaitaire seniorticket voor het spoor te verdwijnen.
Vandaag kunnen 65+’ers voor 8,30 euro buiten de spitsuren heen-en-terug reizen, ongeacht de afstand, maar vorig jaar al kondigde het openbaarvervoersbedrijf aan dat ze dat gunsttarief willen schrappen. In plaats daarvan moet een korting komen van 40 procent op de prijs van een standaardticket. Bovendien wil de NMBS een nieuwe betalende voordeelkaart voor senioren invoeren, met maximumprijs boven op de korting.
Okra en andere ouderenorganisaties vrezen dat senioren daardoor voor langere trajecten richting auto geduwd worden. ‘Een reis van Antwerpen naar Oostende zou voor senioren 26,16 euro kosten in plaats van 8,3 euro. Dat zal ouderen stimuleren om voor lange trajecten de auto te nemen, met alle nefaste gevolgen van dien voor verkeersveiligheid, klimaat en files.’.
Kwetsbare groepen
Herman Fonck, van de cel belangenbehartiging van Okra, hoopt dat de NMBS zal ingaan op een door de organisaties voorgestelde oplossing. ‘We stellen voor om naar analogie van de bestaande ouderenabonnementen bij de TEC, de MIVB en De Lijn te voorzien in een uniek combi-abonnement voor ouderen dat geldig is op trein, tram, bus en metro in het hele land.’
De ouderenorganisaties stippen aan dat niet alleen senioren het gelag betalen voor de nieuwe tariefstructuur. ‘Tijdens een gesprek met de NMBS bleek dat zij ook zijn afgestapt van het initiële plan om de nieuwe voordeelkaart gratis af te leveren aan personen met een verhoogde tegemoetkoming. Daarenboven zijn ze zinnens om de levenslange kortingkaart voor ouders van grote gezinnen te schrappen. Zo treft het nieuwe tariefplan niet enkel de senioren, maar kwetsbare groepen in het algemeen.’