Luc Van Gorp - Voorzitter CM
Natuurbescherming en natuurherstel zijn belangrijke maatregelen om onze gezondheid te verbeteren. Als mutualiteit zijn we ons sterk bewust van de band tussen onze omgeving en onze gezondheid. Het is dan ook één van de hoofdthema’s van ons memorandum voor de komende verkiezingen. Hoe meer biodiversiteit, hoe beter we gewapend zijn tegen de gezondheidsimpact van luchtvervuiling, droogte, etc.
Investeren in preventie is de eenvoudigste én goedkoopste manier om de mens en de samenleving gezond te houden. Daarom moeten we alles op alles zetten om te vermijden dat mensen ziek worden door de omgeving waarin ze leven, door klimaatopwarming, door de afname van biodiversiteit. Zelfs het beste gezondheidssysteem, in de beste der werelden, zal er niet in slagen om alle effecten van de opwarming van de aarde op te vangen.
'We moeten alles op alles zetten om te vermijden dat mensen ziek worden door de omgeving waarin ze leven.'
Luc Van Gorp
Elk gebrek aan actie vanuit de politiek is asociaal en verstrekt de ongelijkheid. Onze studies toonden meermaals aan dat gezondheidsongelijkheid de sociale ongelijkheid weerspiegelt. Bovendien wonen sociaal kwetsbare mensen vaker daar waar de gevolgen van de klimaatverandering het voelbaarst zijn: in lageloonlanden die door droogte en overstromingen worden getroffen, maar ook in de dichtbevolkte en sterk vervuilde wijken van onze grootsteden.
Bijen
Als de biodiversiteit verschraalt, boeten we bovendien in aan levenskwaliteit. Onze toegang tot gezond voedsel neemt af : 90 procent van onze behoefte aan vitamine C, de helft van onze behoefte aan calcium en vitamine A en bijna al onze antioxidanten komen van planten die afhankelijk zijn van de langzaam uitstervende bestuivers zoals bijen. Het risico op besmettelijke ziekten stijgt, naarmate de biodiversiteit afneemt. Ook onze capaciteit om broeikasgassen op te slaan daalt.
Elke dag die voorbijgaat zonder stap vooruit in de klimaattransitie kost ons echter niet alleen levenskwaliteit, maar ook geld. De Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, een organisatie van de Verenigde Naties om de risico's van klimaatverandering te evalueren, schat dat de strategie van ‘niets doen’ drie tot viermaal duurder is dan een proactieve aanpak. En over tien jaar is het simpelweg te laat.
Voor CM is de uitdaging duidelijk. We hebben een toekomstvisie nodig met duidelijke antwoorden, waarbij niemand achterblijft. We moeten er alles aan doen om onze voetafdruk te verkleinen, te beginnen in onze eigen omgeving.
Daarom hebben we een beschermende en regulerende staat nodig. Een staat die zorgt voor de mens en de planeet, en anticipeert op problemen. Vandaag doet de eerste minister met zijn electoraal gemotiveerde uitspraken het omgekeerde. Zijn stellingname is een klap in het gezicht voor alle jongeren, ouders en grootouders die op straat kwamen voor het klimaat. Het moet meer vriezen in de arctische gebieden, maar op politiek vlak is bevriezen vandaag absoluut onwenselijk. Actie is nodig, en wel nu meteen. We hebben vandaag meer dan ooit nood aan een samenleving die zorg draagt voor de mens, de biodiversiteit en de planeet. Als gezondheidsfonds vragen we de premier dan ook met aandrang om werk te maken van een proactieve, duurzame en sociale transitie.