Chocolade zeevruchten van Guylian
© Unsplash/ Louis Hansel

De Wereldcacaoconferentie werd gisteren afgesloten. ACV Voeding en Diensten nodigde enkele kleine cacao-producenten uit de Dominicaanse Republiek uit. Samen met ACV Voeding en Diensten en WSM namen zij deel aan de conferentie en hebben zij diverse uitwisselingsmomenten met ACV-afgevaardigden uit de cacaosector in België. 

Djorven Ariën

Voor het eerst vond Wereldcacaoconferentie plaats in ons land. Belangrijke partijen in de sector zoals producenten, bedrijven en ngo’s – waaronder vakbonden - kwamen samen om te zoeken naar duurzame oplossingen voor de sector. Want de prijs van cacao verviervoudigde maar liefst het laatste jaar.

De grote prijsstijging is deels te wijten aan mislukte oogsten in West-Afrika. Maar Steve Rosseel, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten ziet nog een andere verklaring: ‘Het klimaat heeft zeker een grote impact, maar het economische verhaal is volgens mij nog altijd veel groter. Prijzen worden bewust omhoog gedreven door speculatie – dat geldt trouwens ook voor andere grondstoffen dan voor cacao - en zo creëren wereldspelers in de voedingsindustrie, die het productieproces volledig in handen hebben, schaarste. De lokale cacaoboeren zien zelf nagenoeg niets van de hogere prijzen. 

‘De prijzen van cacao worden bewust omhoog gedreven door speculatie.’
Steve Rosseel, nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten

Kinderarbeid

De Europese vakbonden voeren al jaren campagne voor een faire prijs voor de cacaoboeren en voor het uitbannen van de kinderarbeid in de sector. In België worden de ACV-vakbondsafgevaardigden opgeleid om hun werkgevers te bevragen binnen de overlegorganen. Ook consumenten – een Belg eet gemiddeld 6 tot 8 kilo chocolade jaarlijks -, die zich steeds meer bewust zijn van de problematiek, kunnen hier een rol in spelen.

Er wordt verhoudingsgewijs nog altijd te veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de chocolade in plaats van op een eerlijke prijs voor de landbouwers’, aldus Hilde Verhelst, secretaris bij ACV Voeding en Diensten en specialiste in de cacaosector.

Ketenzorgwetgeving

Een bindende ketenzorgwetgeving kan volgens ACV Voeding en Diensten het verschil maken. Op 15 maart bereikten de Europese onderhandelaars hierover een akkoord onder de zogenaamde zorgplichtwetgeving. Deze wetgeving zou bedrijven medeverantwoordelijk maken voor het respecteren van de mensenrechten en het milieu in de volledige productieketen.

Bijval van Koningin

Bijval vindt de vakbond bij Koningin Mathilde, die onlangs nog een plantage bezocht in Ivoorkust en de conferentie opende met een toespraak: ‘Er zijn tal van argumenten om de verloning voor cacaoboeren te verhogen’, zei de vorstin. ‘Maar het sterkste argument is misschien wel van morele aard. Want hoe kunnen we zo’n weinig rechtvaardige verdeling van de waarde in de hele keten van cacao tot chocolade toelaten?’

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

'Doe mij maar gepoetste bureaus op LinkedIn'

Je kent maar net elkaars naam, en je vraagt al meteen wat iemand doet. ‘Dan bedoelen we automatisch het beroep dat we uitoefenen’, zegt filosoof...
   21 juni 2024

Je gezondheid of je leven

Wereldvrede, ooit een vanzelfsprekend streven, lijkt steeds verder weg. Onze wereld is de voorbije jaren gevaarlijker en instabieler geworden.
   20 juni 2024
 

Neem je plek in

In 2024 gaat de helft van de wereldbevolking naar de stembus. Het gevoel van ongenoegen, of, erger nog, het complete gebrek aan interesse waarmee...
   20 juni 2024

ACVBIE organiseert geslaagde werfdag bouw

Op woensdag 19 juni organiseerde ACV bouw - industrie & energie werfbezoeken, tijdens de nationale werfdag. Meer dan 15.000 arbeiders op bijna...
   20 juni 2024