Winkelkarren met pancartes versperren de ingang van de Delhaize supermarkt in Gent Ledeberg
De Delhaize-supermarkt in Gent Ledeberg waar actievoerders door politieagenten werden opgepakt terwijl ze vreedzaam actievoerden. © ID/ Fred Debrock
 Dossier: Delhaize

Het protest van de Delhaize-medewerkers tegen de franchiseplannen van de directie houdt al weken aan. In plaats van overleg met zijn medewerkers kiest de Delhaize-directie ervoor om deurwaarders in te schakelen om actievoerders af te dreigen. Als klap op de vuurpijl lijkt zich nu ook de lokale overheid rechtstreeks in het sociaal conflict te mengen. In Gent werden stakers in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiecommissariaat. Wouter Parmentier, vakbondsverantwoordelijke bij ACV Puls, stelt zich in een open brief grote vragen bij deze gang van zaken. ‘De vrijheid van actievoeren is een grondrecht. Daar de politie op afsturen? Dat behoort tot de categorie van de beleidspraktijken van politiestaten, van autoritaire regimes.’

Open brief aan Mathias De Clercq, burgemeester van Stad Gent.

 

Dit weekend was het lente in Gent en we vierden vrolijk 1 mei. Maar aan de vooravond van het feest van de arbeid trakteerde U, als burgemeester, onze stad wel op een bijzonder kil precedent.

Dat er zich een sociaal drama afspeelt bij Delhaize is U wellicht niet ontgaan. Het franchiseren van die supermarktketen is, zoals U allicht weet, een symbooldossier waarmee liberalen in naam van de vrije markt de loon- en arbeidsvoorwaarden in zowat de hele supermarktensector op een hellend vlak richting de bodem willen zetten. En daarom voerden de vakbonden zaterdag opnieuw actie, ook in de Gentse filialen van Delhaize. Dit, in de hoop de werkgevers de daaropvolgende dinsdag terug aan de onderhandelingstafel te krijgen voor een echte sociale dialoog met het oog op sociale afspraken en garanties voor het personeel.

In de winkel in Ledeberg koos het personeel ervoor te staken, zelfs de tijdelijken, die bleef dus dicht. Een aantal werknemers van de winkel aan de Watersportbaan gingen wel aan de slag en ze konden dat ook ongehinderd doen. Daarom verzamelden groene en rode vakbondsmilitanten daar aan de deur, met koffie en koeken. Ze komen op voor menswaardig werk voor het personeel, waarvan velen inwoners van Gent.

Stipt om 8 uur, bij het opengaan van de winkel, kwam er prompt een deurwaarder met een stapel papier onder de arm uit de winkel tevoorschijn, vergezeld door de Gentse politiecommissaris! Dat papier bleek de beschikking van het vonnis van een rechter te zijn. Iedereen die actievoerde voor de winkelingang, kon ter persoonlijke titel een betekenis krijgen. Wat betekent dat je op politiebevel moet vertrekken en gedurende één maand niet op gelijkaardige acties mag verschijnen, op straffe van een boete van maar liefst duizend euro. Hopla! Zo kan alleen wie rijk is nog actievoeren in Gent. 

Blijkbaar hadden de werkgevers een rechter gevonden die bereid was om vanuit zijn zetel een eenzijdig verzoekschrift in te willigen om zo de winst van deze keten te beschermen. 19de-eeuwse toestanden, zeg maar. Pittig detail: voor elke betekening die de deurwaarder opstelt, betaalt Delhaize een kost van achthonderd euro. Het zou actievoerders wel eens op ideeën kunnen brengen.

Maar wat bleek nu, beste burgemeester? Uw politiecommissaris deelde mede dat hij van U rechtstreeks de opdracht had gekregen om elke actie te breken! Vakbonden stonden daar dus op een privéterrein, een parking die voor iedereen toegankelijk is. Klanten die dat wensten konden binnen, niemand bracht de openbare orde in gevaar. En toch dook er een intimiderende divisie politiekrachten in gevechtsoutfit op, overigens allemaal op kosten van de Gentenaar. Meerdere vakbondsafgevaardigden werden opgepakt en geboeid naar het politiekantoor afgevoerd.

In tegenstelling tot de bevoegde minister Annelies Verlinden (CD&V), die er voor koos om de federale politie niet in te zetten bij de syndicale acties de afgelopen periode aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik, koos U er als burgemeester dus wél voor om de politie het bevel te geven vakbondsacties te breken. En dat om de commerciële belangen van een supermarktengroep te verdedigen waarvan het intussen voor iedereen die een beetje heeft opgelet duidelijk is dat ze met hun beoogde afbraakbeleid een grote impact zullen hebben op het welzijn van 9000 Delhaize-werknemers maar ook vele werknemers in een grote sector. En ook het cliënteel zal daar een prijs voor betalen. 

Beste Mathias, dient daar de politie dan voor? En dat op de vooravond van 1 mei, een feestdag die alleszins historisch van betekenis is voor een deel van Uw coalitiepartners? Deze acties gaan om een sociaal conflict, burgers hebben het sociale recht om actie te voeren. Mensenrechten, weet U wel? De vrijheid van actie voeren is een grondrecht. Daar de politie op afsturen? Dienen onze vrienden van de politie dan niet om criminelen op te pakken, boeven die oude vrouwtjes bestelen? Wat U deed, met een glimlach en kwinkslag, behoort tot de categorie van de beleidspraktijken van politiestaten, van autoritaire regimes. Dat zoiets gebeurt in een stad met een uitgesproken progressieve traditie, een stad die zich vandaag omschrijft in termen van een beleidsmatige ‘Gentse lente’, dat is ronduit alarmerend.

Onder Uw bewind is het in Gent al zover gekomen dat wie zonder toelating demonstreert een GAS-boete van driehonderdvijftig euro riskeert. Vorige zaterdag kwam daar dus nog extra intimidatie van actievoerders bovenop: handboeien aan, de combi in, afgevoerd naar het politiekantoor. Elke burger zou geschokt moeten zijn door deze aanslag op onze open, democratische samenleving. U kiest als burgemeester de kant van sociale afbraak en repressie, de kiezer zal U daaraan herinneren in 2024.

 

Met vriendelijke groeten,

Wouter Parmentier, Vakbondsverantwoordelijke ACV Puls

Wouter Parmentier ACV Puls
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

'Vrouwenrechten zijn niet onwankelbaar'

Als eerste vrouwelijke voorzitter van vakbondscentrale ACV Voeding & Diensten heeft Pia Stalpaert de ‘mannenwereld van de vakbond’ zich...
   19 april 2024

Dienstenchequebedrijf ACC Domestic Services verliest...

Voor het eerst in ons land verliest een grote speler in de dienstenchequesector zijn erkenning. Vanaf 1 mei mag ACC Domestic Services geen...
   19 april 2024

71 procent Vlamingen vindt vermogensbelasting topprioriteit

De verkiezingen worden een strijd om eerlijke belastingen Almaar meer politieke partijen komen met concrete voorstellen om een hogere bijdrage...
   16 april 2024

Kunnen we wel zonder arbeidsmigratie?

De huidige arbeidsmarktkrapte zet een nieuwe dynamiek van arbeidsmigratie in gang. Maar lessen uit het verleden, met name over inclusie en...
   16 april 2024