staking Delhaize filiaal ingang geblokkeerd met winkelkarretjes
© ID/ Fred Debrock
 Dossier: Delhaize

Het Grondwettelijk Hof heeft beslist dat een rechter niet zomaar een eenzijdig verzoekschrift kan verlenen om een staking te breken. In het conflict bij Delhaize in 2023 gebeurde dat wel op vraag van de directie van de supermarktketen. De vakbonden, die meteen in het verweer gingen, krijgen nu gelijk van het Hof.

Lies Van der Auwera
 20 november 2024

In het voorjaar van 2023 maakte de directie van Delhaize bekend dat het alle 128 Delhaize-supermarkten in eigen beheer wilde verkopen aan zelfstandige uitbaters. Dat nieuws stortte de 9.000 werknemers van Delhaize in grote onzekerheid. Volgens de directie zou dit echter weinig veranderen aan de huidige arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers.

Klopt hoegenaamd niet, stelde het ACV samen met de andere vakbonden. De werknemers gingen wekenlang in staking en blokkeerden op verschillende plaatsen de toegang tot winkels.

Daarop liet de directie van Delhaize enkele stakingen breken met eenzijdige verzoekschriften. Enkele rechters gingen in op die vraag van de supermarktketen. Met zo’n eenzijdig verzoekschrift kan een deurwaarder een stakingspiket openbreken, zonder dat de tegenpartij kan reageren. Tot groot ongenoegen van het ACV.

‘Je kunt niet zomaar je toevlucht nemen tot eenzijdige verzoekschriften, want dat is van nature in strijd met het recht op een eerlijk proces’, reageert Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke bij ACV Puls. ‘Daarom gelden er strikte beperkingen om er gebruik van te maken. Een eenzijdig verzoekschrift kan slechts uitzonderlijk worden toegestaan in geval van absolute noodzaak. Bijvoorbeeld in situaties waarin het onmogelijk is om mensen te identificeren. Maar de stakingspiketten voor de winkels verliepen vreedzaam. Het gebruik van eenzijdige verzoekschriften was dan ook totaal misplaatst.’ 

Ongrondwettelijk

Volgens Delhaize beperkten de stakingspiketten de uitoefening van hun eigendomsrecht en waren ze daarom ongrondwettelijk. Niet waar, oordeelde onder meer een Gentse rechter vorig jaar al. Volgens hem waren de eenzijdige verzoekschriften bij de stakingspiketten in Gent niet correct. Ook het ACV, ABVV en ACLVB en de Liga voor Mensenrechten mengden zich in de zaak. Volgens hen trad de directie van Delhaize het stakingsrecht met de voeten.

Nu sluit ook het Grondwettelijk Hof zich aan bij die uitspraak. ‘De strikte beperkingen op het gebruik van eenzijdige verzoekschriften om een einde te maken aan vreedzame stakingspiketten voor winkels zijn niet in strijd met de Grondwet’, oordeelt het Hof in haar arrest van donderdag 14 november.

Lopende procedures

‘We zijn blij met de beslissing, maar tegelijk vinden we het jammer dat die zo laat komt’, reageert Van Damme. ‘Dankzij dit arrest zullen de rechters hopelijk minder snel ingaan op de vraag tot eenzijdige verzoekschriften tegen de vreedzame uitoefening van het stakingsrecht. De uitspraak is zeker ook een opsteker voor gerechtelijke procedures die nog lopen.’ Delhaize ging in beroep in Gent en daarvoor wordt nog gepleit nu donderdag.

België is met de zaak-Delhaize trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden werd ons land al veroordeeld in Straatsburg voor te scherpe uitspraken na eenzijdige verzoekschriften.

 

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Fiscaal voordelige vermogensinkomsten doen ongelijkheid...

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om duidelijk aan te tonen dat de inkomensongelijkheid in België toeneemt. Niet de inkomens uit...
   09 december 2024

Huishoudhulpen vragen automatische erkenning beroepsziekte

Recente cijfers van Securex tonen aan dat dagelijks 1 op de 5 huishoudhulpen arbeidsongeschikt is. Uit eerder onderzoek bleek al huishoudhulpen 35...
   05 december 2024

‘Nodigt formateur De Wever nu ook professor Decoster uit?’

De voorbije dagen kwamen onderzoekers van de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en de ULB, onder aanvoeren van professor André Decoster, naar buiten...
   04 december 2024

Pakkans fiscale fraude op historisch dieptepunt

Vennootschappen maken amper kans op een belastingcontrole, vertellen bronnen binnen de FOD Financiën. ‘Slechts twee à drie procent van de bedrijven...
   04 december 2024