Brandweerman blust heidebrand
© ID / Karel Hemerijckx
 

Frans De Clerck van Grootouders voor het klimaat roept in dit opiniestuk op om twee keer na te denken waarin je je spaarcenten investeert.

 27 oktober 2022

Het is tijd om onze kleinkinderen en komende generaties diep in de ogen te kijken. Want de tijd dringt: het klimaat wringt en duurzaamheid is geen deugd maar een noodzaak. Dat is een zaak van je geweten, en dat van je bankier.

Zoals veel andere grootouders ben ik als opa bezorgd over de toekomst die mijn kinderen en kleinkinderen te wachten staat. Als gewezen bankier weet ik uit de praktijk hoe de oudere generaties doorgaans een groter vermogen hebben dan de jongere. Ook studies tonen dat aan. Daarom roep ik mijn mede-opa’s en -oma’s op: vlieg erin om nu gezamenlijk onze euro’s in beweging te krijgen – richting duurzame projecten en bedrijven. Weg uit die fossiele en niet-duurzame investeringen, beleggingen en kredieten. Op naar meer levenskwaliteit en naar minder vervuiling voor ons, voor onze kinderen en kleinkinderen. Ga daarom praten met je bankier.

De versnelling naar meer duurzaamheid is al beperkt ingezet. In minder dan tien jaar is het bedrag dat enigszins duurzaam wordt belegd gestegen van 7,5 miljard tot 140 miljard. Maar dat moet meer, beter en sneller. Al is het maar om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

Die omslag ligt ook in onze handen, want nu vloeit er nog te veel geld naar activiteiten die schadelijk zijn voor het milieu of antisociaal zijn. De bankier die je wijs-maakt dat het er niet toe doet, heeft het fout. Als het resultaat van je gesprek met hem of haar maar mager is, zoek dan een andere bankier die je wel kan helpen.

Hoe vlieg je erin? Met Grootouders voor het Klimaat brengen we half november op onze website de gratis ‘Grootmoedige kleine gids voor duurzaam sparen en beleggen’ uit. Maak gebruik van de tips, voorbeelden en werkbladen om concrete stappen te zetten naar zoveel mooie en duurzame projecten die je geld verdienen in hernieuwbare energie, biologische landbouw, de zorg, huisvesting … Ook de volgende generaties zullen je dankbaar zijn.

www.onzecenten.be

Frans De Clerck

 
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Hittegeloven kostten wereld al 29 biljoen euro

Nieuw onderzoek schat de economische kost van de opwarming van de aarde op 5 tot 29 biljoen euro tussen 1992 en 2013. ‘Die kost is niet gelijk...
   10 november 2022

Wie zal er voor ons zorgen?

Wie had zich tien jaar geleden durven in te beelden dat ziekenhuizen afdelingen zouden moeten sluiten, omdat er onvoldoende personeel is om voor...
   27 oktober 2022

‘Ik heb nog nooit zoveel woede gezien als dit jaar’

Volgens schrijver en klimaatactivist Amitav Ghosh moet het ergste nog komen. ‘Alles hangt samen. Als ik denk aan de extreme weerfenomenen van deze...
   21 oktober 2022

Hoe geraken we zo snel mogelijk van het gas af?

De energiecrisis dwingt ons richting een duurzamere en betaalbare energie. Grootschalige vernieuwingsprojecten die ons minder afhankelijk moeten...
   13 oktober 2022