Kurt Vanderhaeghe uit teralfene wateroverlast
Kurt Vanderhaeghe uit Teralfene bracht buurtbewoners bij elkaar om de wateroverlast aan te pakken. // © Bart Dewaele

Een jaar geleden kreeg Affligem en omgeving te maken met wateroverlast. Om overstromingen in de toekomst te voorkomen, bracht Kurt Vanderhaughe uit Teralfene enkele buurtbewoners bij elkaar in een buurtcomité.

 08 januari 2025

Wateroverlast is van alle tijden, maar de intensiteit en frequentie nemen de laatste jaren toe door de klimaatverandering. Ook in België merken we dat de gevolgen van hevige regenval steeds groter worden. In Teralfene, deelgemeente van Affligem, werd de waterproblematiek begin januari 2024 persoonlijk voor Kurt Vanderhaeghe, een ingeweken West-Vlaming en initiatiefnemer van het Water Actie Comité Affligem (WAC).

Kurt Vanderhaeghe, een zelfstandig projectleider, stond op een koude ochtend in januari voor een vreemde situatie. Net na nieuwjaar stonden er plots twee paletten zandzakken voor de deur. ‘Een buur kwam aanbellen, maar verder geen informatie of coördinatie’, vertelt Kurt. ‘Het was ieder voor zich.’ Het gebrek aan georganiseerde hulp kwam hard aan, vooral voor kwetsbare bewoners. ‘Een oude alleenstaande dame kon alleen maar toekijken vanachter haar raam. Ik vond dat hartverscheurend.’

De woning van Kurt bevindt zich in een gebied dat tot voor 2023 niet als overstromingsgebied werd geklasseerd. Toch stond er niet veel later 40 centimeter water in de straat. Wat veel mensen niet beseffen, zijn de verregaande gevolgen voor de dagelijkse levensomstandigheden. ‘Het sanitair werd onbruikbaar – geen toiletbezoek of douche mogelijk, en dat drie dagen lang’, legt Kurt uit.

Zelf actie ondernemen

Geconfronteerd met het gebrek aan coördinatie, besloot Kurt in actie te komen. Als projectleider is hij gewend om dingen aan te pakken, dus stuurde hij 80 brieven naar omwonenden. Ongeveer dertig buren reageerden, en zo werd de basis gelegd voor het Water Actie Comité Affligem (WAC), een afkorting als woordspeling voor het West-Vlaamse ‘nat’.

‘Het is niet alleen de regen die Teralfene gevoelig maakt voor overstromingen, er spelen veel meer factoren mee’, zegt Kurt. Tijdens gesprekken met buren ontdekte hij dat vroeger bijvoorbeeld grachten werden gegraven die nu nauwelijks nog functioneren. Het rioolnetwerk is ook een factor. Dat komt uit verschillende gemeenten samen onder de straat. Bij hevige regenval gaat de terugslagklep dicht en kan het water niet weg. Het gevolg? Het water komt via de rioolputten omhoog en in een mum van tijd staat de hele straat onder water.

Op verschillende niveau’s

Er zijn initiatieven op verschillende beleidsniveaus, zoals de ‘t.op Dender’ en het Rivierencontract, waarbij zeven gemeenten betrokken zijn. Helaas bleek Affligem niet aanwezig op de overlegmomenten, daardoor stroomt informatie en initiatief niet door.

‘De watersnood heeft ons dichter bij elkaar gebracht'
Kurt Vanderhaeghe

Het WAC hield een startvergadering in een lokaal café, waar ook een dertig mensen op afkwamen. Sindsdien zijn er steeds meer bewoners aangesloten, zelfs mensen uit naburige gemeenten. Samen verzamelen ze de problemen, maar ook de mogelijke oplossingen. ‘Er zijn zeker mogelijkheden’, zegt Kurt. Zo werd bijvoorbeeld bij aanleg van de Stationsstraat de beek rechtgetrokken in een bocht van 90 graden. Bij hoger debiet na grote neerslag kan het water de bocht niet maken en treedt ze uit de oevers. Een ander voorbeeld is dat de tweede fase van de werken, om de doorsteek voor palingen te bevorderen tussen twee beken die overstroming moest verhinderen bij zware regenval, nooit uitgevoerd werd.

Dichter bij elkaar

Kurt heeft in de afgelopen maanden niet alleen veel geleerd over de waterproblematiek, maar ook over zijn buurt en buren. ‘De watersnood heeft ons dichter bij elkaar gebracht’, zegt hij. Het WAC heeft inmiddels een aantal adviezen en voorstellen klaar, en Kurt hoopt dat de gemeente Affligem een luisterend oor heeft voor hun ideeën.

‘We willen graag samenwerken aan oplossingen die echt werken’, besluit Kurt.

 

Tekst Tijs De Geyndt

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Klimaat baart ons wel degelijk grote zorgen

Een jaar na de ramp in de Westhoek wachten veel slachtoffers nog op hun geld, zo ook boer Lieven. Natuurrampen door de klimaatverandering...
   16 januari 2025

‘Een jaar na overstroming nog geen euro gezien’

Niet alleen landbouwers, ook gewone burgers worden geconfronteerd met de heftige gevolgen van het weer, of het nu in de Westhoek, in het Spaanse...
   16 januari 2025

De groei ontgroeid

Zelfs de klimaatpessimisten blijken ongelijk te hebben gehad. Het klimaat verhit sneller en heter dan in hun ergste scenario’s.
   14 januari 2025

Geen klimaattransitie zonder inspraak van werknemers

De komende jaren zal onze arbeidsmarkt vanwege de klimaatverandering grondig hertekend moeten worden, zowel voor de jobs die we uitvoeren als voor...
   22 november 2024