Een delegatie van ouders, baby’s, peuters en verzorgsters had vanochtend het kabinet ingericht als crisiscrèche. Alles was er: verzorgingskussens, ballenbad, ballonnen... Dat mag er dan gezellig uitzien, in realiteit vinden heel wat ouders geen plek voor hun kind in de opvang en zitten ze met de handen in het haar. Uit Brussel kwam eerder deze week al bericht dat ouders zelf een noodopvang bij hen thuis gestart waren. Uit pure noodzaak.
Ook Joris Timmermans uit Heverlee was er vanochtend bij in crisiscrèche Crevits. De actie is aangestuurd door Brusselse ouders, maar Joris, vader van twee zoontjes en zelfstandige, herkent zich in de onhoudbare situatie en sluit zich graag aan bij de actie.
‘Vorige week donderdag kregen we plots bericht dat onze crèche gaat sluiten. En nu maandag was het al zover: geen kinderopvang meer. We zijn dan als een gek beginnen rondbellen en hebben nu voor november hopelijk een oplossing gevonden. Tot die tijd is het behelpen, met oma’s, babysits, zelf meer thuis blijven. Mijn vrouw is huisarts en blijft nu één dag in de week meer thuis, ik ben zelfstandige en zie mezelf nu ook gedwongen om mijn schema wat aan te passen. Wij zijn geen alleenstaand geval, langs alle kanten horen we van ouders dat zij ook moeilijkheden ervaren met opvang.’
Geen nieuwe problemen
Het plaatsgebrek in of de sluiting van de crèches zijn geen nieuw probleem. Nathalie Winters, sectorverantwoordelijke kinderopvang bij ACV Puls, is niet verwonderd dat er vandaag ouders letterlijk op de deur van het kabinet gaan bonken. ‘Er moet dringend werk gemaakt worden van een aantal pijnpunten in de sector. De werkdruk bij verzorgers is vaak immens. Vandaag moet er wettelijk één begeleider voorzien zijn per negen kinderen. Maar verzorgers geven aan dat één begeleider niet volstaat, en dat ook de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind daaronder lijdt. Wij streven naar een ratio van vijf kinderen per begeleider. Daarnaast vragen wij dat iedereen in de sector correct verloond wordt. Nu zien we soms nog, vooral in de private sector, dat de crèche aan ouders een zeer hoog bedrag vraagt maar haar verzorgers een minimumloon geeft. En we ijveren ook voor correcte werknemersstatuten voor onthaalouders. Crisis in de kinderopvang aanpakken is een en-en-verhaal. De werkdruk moet omlaag, maar er moet ook betere verloning en arbeidsomstandigheden tegenoverstaan’, benadrukt Winters.
Op de maatschappelijke ladder lijkt de kinderbegeleider niet altijd naar waarde geschat te worden. ‘Maar als de kinderbegeleider wegvalt, kunnen alle anderen ook niet gaan werken.’ aldus Winters.‘ Meer erkenning en meer middelen voor deze sector zijn dan ook dringend nodig. ‘Elke schakel in de kinderopvang, van keuken tot zorg en alles daartussen, draagt bij aan het sociaal-emotioneel welzijn van onze kinderen. Zij zijn de toekomst van morgen, dus het is aan ons vandaag om voor hen te zorgen’, besluit de sectorverantwoordelijke.
Minister Crevits zelf heeft vanochtend wel degelijk gereageerd op de actie. Ze erkent het probleem en belooft er snel werk van te maken. Binnenkort zou zij met concrete maatregelen komen over hoe deze crisis aan te pakken.