Voor de tweede keer moet de regering de loonnormwet van de regering-Michel by-passen. U weet wel, de ‘Wet van 1996’ die in 2017 volgestoken werd met sjoemelsoftware. Zodat de meting van de beschikbare marge voor loonsverhogingen kan worden gemanipuleerd, in het nadeel van de werknemers. Op basis van die slechte wet dus weigert deze regering andermaal loonsverhogingen voor werknemers in de privésector en de autonome overheidsbedrijven. Als doekje voor het bloeden komt er een energiepremie. Ook bij vorige loononderhandelingen werd bepaald dat werknemers in bedrijven die het goed deden tijdens corona een cheque van maximaal 500 euro konden krijgen. Echte vrije onderhandelingen waren ook toen onmogelijk.
Uit de ervaringen met de coronapremie hebben we veel geleerd. Amper de helft van de werknemers in de privésector, zo’n 1,5 miljoen mensen kreeg een coronapremie van gemiddeld 280 euro, te spreiden over twee jaar. De criteria voor de toekenning van de nieuwe energiepremie zijn nu nog een pak strenger ... De premies zijn ook eenmalig. Zelfs als je deze premie zou krijgen, blijft voor veel mensen de maand nog altijd véél te lang voor hun loon.
Er zijn nog andere problemen met die premie. De energiepremie is niet bruto, dus er gaan geen bijdragen naar de sociale zekerheid. Tegelijk verbaast de politiek zich erover dat de financiering van pensioenen, gezondheidszorg, ziekteverzekering, werkloosheidsverzekering moeilijk wordt en is de conclusie dat er zal moeten worden bespaard. Tja.
Omdat koopkracht voor iedereen cruciaal is, zullen de komende maanden nieuwe acties volgen. Het ACV dekt die alvast tot eind maart met een stakingsaanzegging. Op 16 december komt er al een brede vakbondsactie. We geven niet af!
Marc Leemans - Voorzitter ACV
