Foto: Unsplash/ Micheile Henderson

Tegen 2050 zullen er in ons land dubbel zoveel 80-plussers zijn als vandaag. Steeds meer mensen leven langer. Maar leven we ook beter, vraagt CM-voorzitter Luc Van Gorp zich af.

CM-voorzitter Luc Van Gorp

23907806 vierkant

De vergrijzingsgolf zwelt aan. Afgelopen week stelde CM daarom een nieuwe studie voor naar het gezondheidsprofiel van onze ouderen. Uit de studie blijkt dat 62 procent van de 65-plussers aan een hart- en vaatziekte lijdt.

41 procent loopt een risico op trombose, 18 procent heeft diabetes en 13 procent kampt met een psychische aandoening.

Bijna de helft van de 80-plussers heeft een statuut van verhoogde tegemoetkoming. Dat wijst op een beperkte financiële slagkracht.

Onze ouderen vertonen daarenboven een grote socio-economische kwetsbaarheid, zeker naarmate ze hoogbejaard worden. 45 procent van de 80-plussers heeft een statuut van verhoogde tegemoetkoming. Dat wijst op een beperkte financiële slagkracht.

De percentages van ouderen in dat statuut die met de hierboven opgesomde aandoeningen kampen, liggen een stuk hoger dan het gemiddelde. Bij ouderen is er sprake van gezondheidsongelijkheid.

Besparingen in de gezondheidszorg

Onze ouderen consulteren frequent zorgverstrekkers: negen op de tien gaan minstens eenmaal per jaar naar de huisarts, één op de vijf werd opgenomen in het ziekenhuis of belandde op de spoed, een kwart maakte gebruik van daghospitalisatie.

Ik vrees dat de bespaarlust in de zorg zal leiden tot een grotere gezondheidskloof.

Het is duidelijk dat niet iedereen oud wordt in goede gezondheid. Onze gezondheidszorg staat voor een enorme maatschappelijke uitdaging. In de aanloop naar de verkiezingen manen tal van politici aan tot budgettaire soberheid. Vaak komt de gezondheidszorg daarbij in het vizier als mogelijke af te slanken kostenpost.

Er gaat veel geld om in de gezondheidszorg, en er zijn vast en zeker efficiëntiewinsten te halen door onder andere het ziekenhuislandschap te hertekenen.

Ik vrees echter dat de bespaarlust zal leiden tot een grotere gezondheidskloof. Aangezien de hoeveelheid mensen die vandaag recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming al openlijk in vraag wordt gesteld, vrees ik dat we vooral grijzer worden, maar nog niet veel wijzer.

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Rusthuisprijzen stijgen sterker dan inflatie

De gemiddelde prijzen van de Vlaamse woonzorgcentra zijn sterker gestegen dan de inflatie. Daardoor werd een verblijf in een zorginstelling weer...
   11 december 2024

Huishoudhulpen vragen automatische erkenning beroepsziekte

Recente cijfers van Securex tonen aan dat dagelijks 1 op de 5 huishoudhulpen arbeidsongeschikt is. Uit eerder onderzoek bleek al huishoudhulpen 35...
   05 december 2024

Zorgtochten openen deuren naar lokale zorgvoorzieningen

In Gistel en Koekelare vonden onlangs de eerste twee zorgtochten plaats, een initiatief van de participatieraad Houtland en Polder. ‘De wandelingen...
 West-Vlaanderen  03 december 2024

Winstverbod op zorg, meer dan een symbool?

Voor het einde van het parlementaire jaar moest er een decretaal verbod op ‘winst op zorg’ komen. De wettelijke verankering van het winstverbod...
   22 november 2024