© Unsplash/ Maria Ionova

Stel dat je huisarts een medisch huis heeft, wat betekent dit? We vragen het aan Pieter Matthijs, directeur terugbetalingen van CM.

 06 november 2024

Pieter Matthijs, directeur terugbetalingen CM

23907806 vierkant

In een medisch huis verlenen onder meer huisartsen, verpleegkundigen of kinesisten eerstelijnsgezondheidszorg. Het staat ook bekend als een wijkgezondheidscentrum.  

Het medisch huis krijgt van de ziekenfondsen een vast bedrag voor elke ingeschreven patiënt, ongeacht het aantal keer dat die daar een beroep doet op medische zorgen.  

Patiënten van een medisch huis betalen niets voor de verzorging, maar moeten een beroep doen op de zorgverleners die tot dat medisch huis behoren.

De patiënt betaalt niets voor de verzorging, maar hij is steeds verplicht om een beroep te doen op de zorgverleners die tot dat medisch huis behoren. Als hij andere zorgverleners raadpleegt voor verzorging die in het forfait van zijn medisch huis is begrepen, zal zijn ziekenfonds die verstrekkingen niet vergoeden.

Wachtdienst

Gebeurt deze raadpleging echter tijdens een wachtdienst, na overleg met het centrum of buiten het werkgebied van het centrum, dan betaalt het centrum de prestatie terug. Het remgeld blijft ten laste van de patiënt.

Sommige medische huizen verlenen ook andere zorgen, bijvoorbeeld door diëtisten of psychologen, maar voor die hulpverlening ben je nog steeds vrij om te kiezen waar je gaat.

Voor de raadplegingen van specialisten, geneesmiddelen, ziekenhuisopnames … zal het ziekenfonds vergoedingen blijven betalen zoals het dat doet in het systeem van de betaling per handeling. 

Een patiënt kan zich trouwens steeds kosteloos in- of uitschrijven in het medisch huis of wijkgezondheidscentrum. 

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Huishoudhulpen vragen automatische erkenning beroepsziekte

Recente cijfers van Securex tonen aan dat dagelijks 1 op de 5 huishoudhulpen arbeidsongeschikt is. Uit eerder onderzoek bleek al huishoudhulpen 35...
   05 december 2024

Zorgtochten openen deuren naar lokale zorgvoorzieningen

In Gistel en Koekelare vonden onlangs de eerste twee zorgtochten plaats, een initiatief van de participatieraad Houtland en Polder. ‘De wandelingen...
 West-Vlaanderen  03 december 2024

Winstverbod op zorg, meer dan een symbool?

Voor het einde van het parlementaire jaar moest er een decretaal verbod op ‘winst op zorg’ komen. De wettelijke verankering van het winstverbod...
   22 november 2024

‘Vergeet de mythe van het zestienjarige meisje’

Verscholen in een onooglijk gebouw naast een drukke baan geeft het abortuscentrum haar locatie niet snel prijs. Op de tweede verdieping stap je...
   21 november 2024