Enkele jongeren met een beperking knippen onder begeleiding een rood lint door dat aan de inkomdeur van het Toontjeshuis in Sint-Niklaas gespannen werd.
Het uniek co-housingproject Toontjeshuis in Sint-Niklaas opende feestelijk de deuren. // © Stefaan Van Hul

‘Wie zorgt voor onze zoon of dochter als wij er niet meer zijn?’ Een vraag die vele ouders van kinderen met een beperking zich stellen. Voorzieningen kunnen die volledige zorg overnemen, maar dat geldt alleen voor wie een zorgbudget krijgt. En wat als je meer inspraak wil of nog jarenlang moet wachten op zo een budget? Het Toontjeshuis in Sint-Niklaas biedt een antwoord.

Ook mensen met een beperking hebben dromen en streven naar een stukje onafhankelijkheid. Ze willen de kans krijgen om zelfstandig te wonen en hun volledige potentieel te benutten. Daarom heeft de oudergroep van BijZonderOns vzw het initiatief van Toontjeshuis verder uitgewerkt in Sint-Niklaas.

Dit huis voor 12 bijzondere bewoners ligt in het centrum van Sint-Niklaas, met veel mogelijkheden op wandelafstand. Iedereen heeft rust en privacy in een eigen studio. Een grote leefkeuken en zithoek creëren de mogelijkheden samen dingen te beleven, te organiseren, te eten, te
feesten,...

De klok rond zorgen medewerkers van Familiehulp en Raakzaam voor aanwezigheid en ondersteuning. We hopen vooral dat het een plek wordt waar vriendschappen worden gesmeed en waar deze jongvolwassenen samen groeien.

Co-housing en co-working tusssen netwerken

Samen met zorgpartners neemt de oudergroep van BijZonderOns de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de benodigde zorg en begeleiding om van het Toontjeshuis een warme, veilige thuis te maken.

De medewerkers van Familiehulp en Raakzaam halen de bewoners met een beperking uit bed en kleden hen aan, bewaken dat iedereen tijdig naar zijn dagactiviteiten vertrekt, bereiden elke avond een verse maaltijd, maken tijd voor individuele gesprekjes,...

Balans tussen nu en later

Ouders van kinderen met een beperking kunnen zo lang mogelijk zelf en thuis voor hun zoon of dochter proberen zorgen. Maar wat als het stilaan of plots niet meer lukt? Dan moet je hopen dat er ‘ergens’ een plekje vrijkomt.

Overal zie je ouderinitiatieven uit de grond schieten. Toontjeshuis biedt hiervoor een kader. Begin 2024 opende de eerste woning in Sint-Niklaas de deuren.

Elk Toontjeshuis zal een beetje anders zijn. De oudergroep zoekt naar bewoners van wie de zorgbehoefte aansluit. Wat dit project uniek maakt is de solidariteit: alle zorgbudgetten worden samen ingezet zodat we ook enkele jongvolwassenen in de groep kunnen opnemen die nog jarenlang moeten wachten op steun van de overheid. Hoewel dit een prachtig concept is, zorgt het ervoor dat er financiële uitdagingen zijn en fundraising broodnodig is.

Gerust oud worden

Toontjeshuis Sint-Niklaas wordt een boeiend verhaal van hoe bewoners door hun aanvullende talenten gezamenlijk hun individuele beperkingen overstijgen. Een verhaal van hoe je vertrekkend vanuit gemeenschappelijke zorgbehoeftes een project kan opstarten, weliswaar met veel gepuzzel en inzet van het netwerk rond deze bewoners. We hopen dat het lukt om dit uit te bouwen tot een 100 % zelfbedruipend project naargelang meer bewoners hun volledige budget krijgen. Zo kunnen de ouders met een gerust hart oud worden. BijZonderOns vzw zal de komende jaren extra mensen engageren om dit huis op lange termijn draaiende te houden.

Tekst: Fenne-Chien Huylebroeck

Er zijn op dit moment nog twee plaatsen beschikbaar in het Toontjeshuis.
www.toontjeshuis.be
www.bijzonderons.be

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

De top 3 zorg en gezondheid voor de Vlaming

Visie vroeg duizend Vlamingen hoe ze denken over verschillende maatschappelijk hete hangijzers. Op vlak van zorg en gezondheid spreekt de...
   17 mei 2024

Beweging.net Limburg wil sterke universiteit en betaalbaar...

Beweging.net Limburg pleit voor een sterkere Hasseltse universiteit, betaalbare woningen en het behoud van de LSM. Dat doet beweging.net naar...
 Limburg  13 mei 2024

'Mens en planeet staan onder immense druk'

‘Wie geeft mensen een stem?’. Op Rerum Novarum uit CM-voorzitter Luc Van Gorp zijn bezorgdheid over de grote druk waaronder mens en planeet staan....
   09 mei 2024

Ziekenhuizen schenden regels ereloonsupplementen voor scans

Ziekenhuizen mogen sinds december geen ereloonsupplementen meer aanrekenen voor medische scans die tijdens de kantooruren genomen worden. Buiten die...
   23 april 2024