Vuurspuwer in actie
© ID / Elise Roymans

‘We verwachten van onze politici dat ze met wezenlijke problemen bezig zijn. Maar we krijgen vooral spektakel- en symboolpolitiek. Waarbij, en dat is nog veel ergerlijker, elk begin van sociale vooruitgang moet worden afgekocht met een stuk sociale achteruitgang’, schrijft ACV-voorzitter Marc Leemans.

 27 oktober 2023

Vanaf 1 januari hebben alle werknemers recht op vijf dagen opleiding per jaar, tenzij de sector minder beslist. Maar wel in ruil voor nachtarbeid in de e-commerce, zonder overleg. De dwangbuis van de loonnorm, ja, die mag versoepelen. Maar alleen als we de indexering opofferen, klinkt het. Want, zegt het VBO, dat is ook een beperking van de vrijheid van loononderhandelingen. Nonsens uiteraard, in de privésector is de indexering precies het resultaat van vrije onderhandelingen.

Nog zoiets: het minimumloon gaan we met 35,7 euro bruto per maand verhogen op 1 april. En de regering wil er netto nog serieus wat bijsteken. Maar alleen in ruil voor de uitbreiding van flexi-jobs naar twaalf extra sectoren.

Laat me even bij die flexi-jobs stilstaan. Na jaren van opgelegde zware loonmatiging tot zelfs loonblokkering vanuit de politiek, halen veel hardwerkende Vlamingen en gepensioneerden het einde van de maand niet meer. Terwijl de bedrijfswinsten historisch hoog zijn. Wat zou dan de logische oplossing zijn? Lonen meer laten stijgen, hogere pensioenen. Een fiscale hervorming die ervoor zorgt dat arbeid wat minder en kapitaal wat meer bijdraagt. Maar niet voor liberale politici. Hun antwoord: Werk om rond te komen nog wat belastingvrij bij, boven op je baan of pensioen, in een superflexibel oproepcontract. Weet je wat, we noemen het flexi-jobs, dat klinkt goed.

Mensen die niet rondkomen hebben geen andere keuze dan in dit systeem te stappen. Binnenkort zullen diezelfde liberale politici dan wel vaststellen dat we met een groot gat in de staatskas zitten. Dat het nog moeilijker wordt om zorg, pensioenen, openbaar vervoer, onderwijs ... te financieren. En dat we, alweer volgens diezelfde liberalen, niet anders kunnen dan besparen. Twee keer raden wie dat het meest zal voelen: de hardwerkende Vlaming die de bus moet nemen om op zijn flexi-job te geraken.

Politici spelen met vuur. Mensen die hard werken voelen dat ze niet meer vooruitgaan in het leven. Ze hopen vooral om niet verder achteruit te gaan. Terwijl extreme rijkdom voor enkelen alsmaar aangroeit. Dat leidt tot terecht ongenoegen. Tot klassieke politieke partijen die steeds kleiner worden. Tot extreme partijen die alsmaar groter worden. Tot spanningen en polarisering in de samenleving die alsmaar verder oplopen.

Tegelijk weten we wat er moet gebeuren om die spiraal te stoppen. In Nederland zou de splinternieuwe politieke partij van de ‘saaie’ Pieter Omtzigt, die pleit voor meer ‘bestaanszekerheid’ en voor een ‘vernieuwd sociaal contract’, bij de verkiezingen volgende maand zomaar de grootste partij van het land kunnen worden. Niet dat ik zit te snakken naar saaie politici. Wel naar politici met een hart voor gewone mensen.  

Marc Leemans - voorzitter ACV

23907806 vierkant
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

 

Werkloosheidsuitkeringen beperken, een achterhaald...

Wie werkt zoekt, die vindt werk. Zeker op de krappe arbeidsmarkt van vandaag, lijkt dat een evidentie. Zo ‘evident’ dat heel wat politici vinden dat...
   18 juli 2024
 

ACV West-Vlaanderen krijgt gelijk in zaak tegen RVA

Eind april gaf de arbeidsrechtbank Marijke Deschutter uit Harelbeke gelijk in een zaak tegen de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). ‘In 2018...
 West-Vlaanderen  15 juli 2024

Hoeveel anciënniteit kan ik meenemen als ik van werk...

In heel wat sectoren en bedrijven bestaan er afspraken rond bepaalde voordelen die gekoppeld zijn aan je anciënniteit, denk maar aan extra...
   10 juli 2024

Sluiting dreigt voor Audi Vorst

Bij Audi in Vorst verdwijnen dit jaar mogelijk nog 1.500 banen. De volledige sluiting van de fabriek dreigt. ‘Maar alternatieven moeten mogelijk...
   10 juli 2024