Intussen houdt de impasse bij supermarktketen Delhaize al meer dan drie maanden aan. Delhaize wil alle winkels in eigen beheer sluiten, waardoor 280 banen op de tocht komen te staan op het hoofdkantoor en het personeel in de winkels dreigt aan slechtere arbeidsvoorwaarden tewerkgesteld te worden. De vakbonden en het personeel voeren sindsdien actie, maar worden daar sinds kort zwaar in beperkt doordat Delhaize via eenzijdige verzoekschriften in eerste instantie zijn slag kon thuishalen, waardoor de plaatsen waarop actie gevoerd mocht worden en de actiemogelijkheden zwaar werden ingeperkt.
De rechter in Gent geeft de vakbonden nu gelijk dat met de eerdere uitspraak het stakingsrecht werd geschonden. Opmerkelijk: de Gentse rechter is dezelfde die in eerste instantie inging op het eenzijdig verzoekschrift van Delhaize. ‘Dit is een heel positief resultaat waar wij zeker blij mee zijn’, zegt een opgeluchte Kristel Van Damme. ‘Het toont nog maar eens aan dat eenzijdige verzoekschriften enkel een laatste redmiddel in noodgevallen mogen zijn en niet in dergelijke gevallen gebruikt zouden mogen worden. Pas wanneer je beide partijen hebt gehoord, kun je immers een genuanceerd oordeel vellen. Dat dezelfde rechter na het horen van onze argumenten nu tot een andere beslissing komt, is het beste bewijs daarvoor.’
‘In de uitspraak van Gent wordt ook verwezen naar het feit dat Europa ons land al meerdere keren op de vingers getik heeft voor het overmatig gebruik en toestaan van eenzijdige verzoekschriften. Dit is dus een belangrijk signaal voor het inperken daarvan.’
Hoopvol voor toekomst
Het is al de tweede opsteker op korte tijd nadat ook een rechter in Waals-Brabant tot dezelfde conclusie kwam en het eenzijdig verzoekschrift van Delhaize vernietigde. ‘Het is nu nog wachten hoe zich de rechtbank van eerste aanleg in Brussel uitspreekt, die een verbod op blokkades van winkels en depots in het gehele land had uitgevaardigd’, aldus Van Damme.
Aan de onderhandelingstafel tussen Delhaize en de werknemersvertegenwoordiging is helaas op dit moment geen sprake van een hoerastemming, verklaart Van Damme. ‘Het overleg zit echt muurvast. Gisteren nog sprong een verzoeningspoging af. Het ging daarbij over het niet-naleven van bepaalde cao’s voor onder andere studentenarbeid en interne mobiliteit, waarbij de directie zich niet aan gemaakte afspraken houdt. Zelfs in die concrete dossiers zoeken ze niet constructief mee naar een oplossing om tegemoet te komen aan de vragen en bezorgdheden van het personeel. We blijven ons intussen constructief opstellen en hopen daarmee op termijn een doorbraak te kunnen bereiken’, besluit Van Damme.