Medisch gereedschap
© Unsplash/ Marcelo Leal

Vorige week donderdag kwamen 32.000 mensen uit de zorgsector in Brussel op straat. ‘De zoveelste betoging. Een rimpeling in de actualiteit van de dag. Die werd gedomineerd door de remonte van een brulboei eersteklas aan de andere kant van de oceaan en de zoveelste majeure crisis in de federale regeringsonderhandelingen in eigen land. De inzet in de zorg is nochtans hoog. Het zorgpersoneel ligt in de lappenmand, terwijl de vergrijzing maakt dat er meer werk is dan we aankunnen,’ schrijft CM-voorzitter Luc Van Gorp.

 13 november 2024

De gezondheidszorg lijkt door politici te worden beperkt tot twee puur financiële centrale vragen: Hoeveel geld moet ernaartoe? – veel, en steeds meer, getuige de voorspelling van het Planbureau dat de gezondheidszorguitgaven elk jaar 3,2 procent zullen stijgen – en Hoe gaan we dat verdelen over iedereen die in de zorg werkt? Volgens mij is er echter één fundamentele vraag die eerst moet worden beantwoord: Wat is gezondheid?.

Gezondheid is niet louter zieken genezen, maar ook voorkomen dat mensen ziek worden. Daarom pleit ik al een tijdje voor een nieuwe visie op gezondheid, ook wanneer het over de verdeling van de centen gaat. Gezondheid draait in de eerste plaats om (levens-)kwaliteit, niet om kwantiteit.

Bij elke beslissing in de toewijzing van middelen moet dit het uitgangspunt zijn. Dat betekent dat de volgende regering kritisch moet zijn over bijvoorbeeld uitgaven aan innovaties in de farmasector, maar evenzeer over het gebruik van CT-scans of het hoge aantal oogonderzoeken bij cataract zonder dat de voordelen daarvan bewezen zijn.

Wie echter gelooft dat we miljarden kunnen besparen zonder dat patiënten of zorgverleners dit voelen, is eraan voor de moeite. We zullen verder moeten investeren. En we zullen verder moeten hervormen, want simpelweg meer van hetzelfde, is niet de oplossing.

Dit kan bijvoorbeeld door een radicale shift naar preventie. De gezondheidszorg is niet bestand tegen de groei van alle noden in de zorg, als we de oorzaken van gezondheidsproblemen niet aanpakken in alle beleidsdomeinen, ook op het vlak van armoedepreventie of wonen. De zorg om de zorg moet een zorg zijn van iedereen. 

Luc Van Gorp, voorzitter CM

23907806 vierkant
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Fiscaal voordelige vermogensinkomsten doen ongelijkheid...

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om duidelijk aan te tonen dat de inkomensongelijkheid in België toeneemt. Niet de inkomens uit...
   09 december 2024

Huishoudhulpen vragen automatische erkenning beroepsziekte

Recente cijfers van Securex tonen aan dat dagelijks 1 op de 5 huishoudhulpen arbeidsongeschikt is. Uit eerder onderzoek bleek al huishoudhulpen 35...
   05 december 2024

‘Nodigt formateur De Wever nu ook professor Decoster uit?’

De voorbije dagen kwamen onderzoekers van de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en de ULB, onder aanvoeren van professor André Decoster, naar buiten...
   04 december 2024

Pakkans fiscale fraude op historisch dieptepunt

Vennootschappen maken amper kans op een belastingcontrole, vertellen bronnen binnen de FOD Financiën. ‘Slechts twee à drie procent van de bedrijven...
   04 december 2024