Big Mac-menu
© ID/ Bas Bogaerts
 

Het gemiddelde ereloonsupplement dat een patiënt betaalt, is net zoveel als een Big Mac-menu. Is dat veel, of weinig geld? Voor veel Belgen helaas nog veel te veel, weet CM-voorzitter Luc Van Gorp.

CM-voorzitter Luc Van Gorp

23907806 vierkant

Een Big Mac-menu van 8,8 euro. Dat is het beeld dat dokter Blanckaert, voorzitter van het artsensyndicaat BVAS, in een interview in de krant De Standaard gebruikt om het gemiddelde ereloonsupplement dat een patiënt betaalt bij een arts ‘in perspectief’ te plaatsen. ‘Slechts’ de prijs van een Big Mac-menu dus. Veel fouter kan een beeld niet zijn.

Net deze week maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat één op de twintig Belgische gezinnen zo’n hoge gezondheidskosten heeft, dat ze nadien andere uitgaven voor basisnoden als voeding, huisvesting of verwarming nog moeilijk kunnen betalen.

'Eén op de twintig Belgische gezinnen heeft zo’n hoge gezondheidskosten dat ze nadien andere basisuitgaven nog moeilijk kunnen doen.'

CM-voorzitter Luc Van Gorp

Voor heel wat mensen is 8,8 euro wél veel geld. En neen, de maximumfactuur waar de dokter in het interview naar verwijst, geldt niet voor ereloonsupplementen. Laat staan dat iedereen zich een verzekering kan permitteren tegen hoge gezondheidskosten. Is dat dan de gezondheidszorg waar we naartoe willen? Wie het kan betalen, zal snel geholpen worden, wie minder geluk heeft, moet geduld hebben?

Wie als arts zo denkt, moet zich misschien eens voor de geest proberen te halen wat ooit de beweegreden was om voor dit mooie beroep te kiezen. Dan zouden we dit soort discussies niet langer hoeven te voeren.  

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Factcheck: Mag iedereen zich therapeut noemen?

De titel 'psychotherapeut' is niet wettelijk beschermd, maar de uitoefening van psychotherapie en de terugbetalingsvoorwaarden wel.
   17 maart 2023

‘Overlevingskansen patiënt mogen niet afhangen van kliniek’

Wie een borstkankerbehandeling krijgt in een niet-erkende borstkliniek heeft 30 procent meer kans op overlijden dan wie in een erkende kliniek...
   17 maart 2023

Waarom er alleen nog Motilium is tegen chemomisselijkheid

Steeds vaker blijken geneesmiddelen niet meer beschikbaar. Zelfs medicijnen die al lang op de markt zijn en waar veel vraag naar is. Dokters moeten...
   09 maart 2023

Gezondheidskosten voor 1 op de 20 Belgische gezinnen te hoog

Eén op de twintig Belgische gezinnen wordt geconfronteerd met zulke hoge gezondheidskosten in verhouding tot hun inkomen, dat ze daardoor...
   07 maart 2023