Betoging tegen afbraak van het stakingsrecht in Brussel

Vandaag zakten zo’n 20.000 betogers af naar Brussel om op te komen voor het stakingsrecht en tegen verkapte vormen van sociale dumping zoals de vakbond vreest voor de werknemers van de 128 Delhaize-winkels die aan zelfstandige uitbaters verkocht dreigen te worden. ‘Met deze manifestatie tonen wij dat we ons niet laten intimideren’, klonk het bij ACV-voorzitter Marc Leemans.

Lees hier de volledige speech van Marc Leemans:

Beste vrienden en vriendinnen, dank om deel te nemen aan deze manifestatie.

Politici roepen om ‘jobs, jobs, jobs’ en dat ‘werken meer moet lonen dan niet werken’. Blauwe politici willen dat realiseren met geknip in de loon- en arbeidsvoorwaarden en in de uitkeringen die nu al onder de armoedegrens zitten. Wie wordt daar beter van? Lonen stijgen niet als men een zieke of werkloze wat dieper kopje onder duwt. Lonen stijgen niet als men werkvolk verplaatst naar een goedkoper paritair comité. Als werken méér moet lonen is duidelijk wat écht moet gebeuren.

Eén, de lonen moeten simpelweg stijgen. Maar dat kan nu niet door de loonnormwet en alle sjoemelsoftware die erin zit. Dus politici, als je wil dat werken loont, voer dan de loonnormwet af. Daar is ruimte voor. Veel bedrijven hebben in het laatste jaar hun winstmarges nog hoger gemaakt. Graaiflatie, het is een nieuw woord maar ook een feit.

Twee, de regering moet snel fiscaal hervormen. De rijken en het werkgeversfront voelen fiscale nattigheid. Ze beginnen te vertragen om dit naar een volgende, voor hen hopelijk rechtsere, regering te versassen. Maar een euro is een euro. Maak ons vermolmd belastingsysteem rechtvaardig! Nu!

Drie, maak regels voor faire concurrentie. Zelfs wie werkt, moet zich ernstig zorgen maken. De medewerkers van Delhaize en van Total Energies werden ooit bejubeld als helden van de corona-crisis. Nu moeten ze verplicht hun lot van sociale dumping ondergaan. De financiële en commerciële belangen van hun directies gaan voor. Ondanks de hoge winsten worden hun werkers behandeld als gereedschap dat in een andere en goedkopere werkkoffer wordt gegooid. En o wee als ze zich beroepen op hun mensenrecht om zich te verzetten. Dan krijgen ze deurwaarders en dwangsommen op hun dak. Omdat ze verenigd protesteren. Verenigd in hun vakbond.

Dus wordt de vakbond een rechts doelwit omdat de elite beslist heeft dat we allemaal langer, harder en goedkoper moeten werken. In hun kerk van harder werken is geen plaats voor protestanten. Dus wil men het recht om te protesteren tegen onrecht bemoeilijken en voorzien ze méér en hardere straffen. Met deze manifestatie tonen wij dat we ons niet laten intimideren. Mensen hebben mensenrechten. Wij eisen respect voor elke werknemer: waardig loon, werkbaar werk, correct overleg, recht op protest! Bij Delhaize, bij Total Energies, bij elke werkgever.

Marc Leemans - voorzitter ACV

23907806 vierkant
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Hedendaagse slavernij, de Europese Unie aan zet

Nieuwe vormen van slavernij – gedwongen tewerkstelling, of andere vormen van onvrijheid – duiken ook op in de Europese Unie en in België. De...
   23 februari 2024
 

Factcheck: 'België heeft een loonhandicap'

De gemiddelde Belgische uurloonkost lag in 2022 3,8 procent lager dan in de buurlanden, toont een nieuw rapport van de Centrale Raad voor het...
   22 februari 2024

Waarom zijn mijn medische kosten zo hoog ondanks de...

In België bestaat een maximumfactuur (MAF) waarbij remgelden worden terugbetaald zodra je een plafondbedrag bereikt. Toch kijken patiënten soms aan...
   21 februari 2024

Opnieuw werken na burn-out: ‘Niet meer hoe meer, hoe liever’

De cijfers van het Riziv liegen er niet om: een op de vijf werknemers staat op de rand van een burn-out. Kim Algoet (42) maakte het al mee en weet...
 Vlaams-Brabant en Brussel  21 februari 2024