De arbeidsarts werkt voor een externe dienst preventie en bescherming of voor de interne dienst van het bedrijf. Hij staat in voor het welzijn van de werknemers op de werkvloer en evalueert onder andere of ze na ziekte weer aan de slag kunnen. In ieder geval oordeelt de arbeidsarts onafhankelijk van de werkgever.
Daarnaast is er ook de adviserend arts, die werkt voor een ziekenfonds. De adviserend arts moet in principe geen toelating geven aan een werknemer om het werk te hervatten. Wel kan die oordelen dat je niet meer arbeidsongeschikt bent en dus moet gaan werken.
Wat bij conflict?
In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat arbeidsarts en adviserend arts elkaar tegenspreken. Zo kan de adviserend-arts iemand geschikt verklaren terwijl de arbeidsarts het te vroeg vindt. In dat geval kun je die beslissing aanvechten bij de arbeidsrechtbank.
Arbeidsongeval
Ook wie een arbeidsongeval had, kan op dergelijke conflicten botsen. De raadgevend arts, in dit geval van de arbeidsongevallenverzekeraar, kan bijvoorbeeld het ongeval niet erkennen hoewel de adviserend arts de werknemer wel arbeidsongeschikt verklaart. Als de arbeidsongevallenverzekeraar het arbeidsongeval niet erkent, kan het ziekenfonds tussenkomen met een eventuele uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Wie de weigering wil aanvechten, moet ook weer bezwaar indienen bij de arbeidsrechtbank.