Het is het tweede jaar op rij waarop het er naar uit ziet dat de N-VA-minister er niet in slaagt het begrote budget voor de bouw en renovatie van sociale huurwoningen ten volle te benutten. Van de 1,1 miljard euro die voorzien waren in het voorbije jaar, werden uiteindelijk maar 660 miljoen gebruikt. De rest werd overgeheveld naar dit jaar, waardoor er dit jaar meer dan 2 miljard euro beschikbaar zijn. Maar tot eind april werden slechts 162 miljoen daarvan uitgegeven, of zo’n 8 procent. ‘Dat kan echt niet als je ziet dat er bijna 170 000 mensen op de wachtlijst staan voor een sociale woning’, zegt Eddy Van den Eede, adviseur onderzoek & ontwikkeling bij beweging.net.
‘Het woonbeleid moet dringend een versnelling hoger schakelen. Wie vandaag op de wachtlijst staat voor een sociale woning heeft geen boodschap aan de uitleg die minister Diependaele geeft.’ Volgens de reactie van de minister is het lage bedrag dat uitgegeven werd te wijten aan dure grondstoffen die bouwprojecten laten pauzeren, herstructureringen van de woonmaatschappijen en een betere spreiding van sociale woningen in de verschillende gemeenten.
Dwingender beleid nodig
Eddy Van den Eede wijst er op dat zowel minister Diependaele als zijn collega Zuhal Demir (N-VA) die bevoegd is voor ruimtelijke ordening de gemeenten dwingendere regels kunnen opleggen om het aantal sociale woningen sneller te vergroten. ‘Voor ons is het hoog tijd dat er dwingendere maatregelen genomen worden. Zo zou er sneller ingezet kunnen worden op reconversie van leegstaande kantoor- en industriegebouwen. Vandaag zou zo’n 20 procent van alle kantoor- en industriegebouwen daarvoor in aanmerkingen komen.’
‘Het is het gekende verhaal dat zich steeds maar herhaalt. Door weer hetzelfde riedeltje op te zeggen probeert Diependaele de weg vrij te maken om een belangrijk deel van de middelen die voor de sociale woningen voorzien zijn naar de privé-promotoren te versassen en hen nagenoeg aan dezelfde voorwaarden als de sociale huisvestingssector te laten bouwen maar dan zonder de spel- en controleregels van diezelfde sector te volgen’, stelt van den Eede. ‘Het is door het non-beleid van de minister dat de sociale huisvestingssector in deze status quo blijft zitten en niet vooruit geraakt.’ Vorig jaar zijn in totaal 668 sociale woningen bijgekomen volgens het Vlaamse Huurdersplatform. Aan dit tempo zou het dus nog 250 jaar duren voordat er voldoende woningen zijn om alle personen op de wachtlijst verder te helpen.
Om de achterstand weg te werken stelde de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) een elf puntenplan op om het aantal sociale huurwoningen sneller te laten aangroeien. Dat is onder andere sociale huisvestigingsmaatschappijen die meer willen doen dan het minimum, daarbij financieel te ondersteunen zonder omslachtige procedures of om private projectontwikkelaars te verplichten in elk nieuwbouwproject een bepaald percentage sociale woningen op te nemen. ‘Wij kunnen vanuit beweging.net het plan van VVH volledig onderschrijven. Wij hopen dan ook dat het beleid spoedig een bocht maakt om de grote nood aan sociale woningen eindelijk op te lossen’, aldus Carien Neven, provinciaal directeur Limburg bij beweging.net.