oude man op pensioen met geld in de hand naast laptop op tafel
© Pexels /Andrea Piacquadio

In België bouwen 3,7 miljoen werknemers een aanvullend pensioen op. Het is dan misschien niet verplicht, toch bieden verschillende werkgevers het aan het personeel aan. In sommige gevallen is een aanvullend pensioen sectoraal geregeld.

Nathalie Diesbecq - juriste ACV

Het aanvullend pensioen spaar je bij elkaar via de werkgever of sector. In de regel krijg je het bij je pensionering. Ook wanneer je ooit in een vorige baan een aanvullende pensioenreserve opbouwde, maar niet meer in de laatste baan.

Alleen blijven voor velen de vragen: hoeveel bedraagt mijn opgebouwd aanvullend pensioen en hoe krijg ik het?

MyPension.be

Het antwoord op die eerste vraag vind je zelf makkelijk terug op MyPension.be. Log in met bijvoorbeeld je e-ID of Itsme en krijg een overzicht van de totale pensioenreserve.

De uitbetaling van die reserve gebeurt niet altijd op dezelfde manier. In de meeste gevallen krijg je in een keer het volledige kapitaal. Het alternatief is een rente die je maandelijks of jaarlijks ontvangt, soms beperkt in de tijd. Het pensioenreglement van je plan bepaalt hoe jouw uitbetaling verloopt.

Soms biedt het reglement ook een keuze aan, afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren van de werknemer. Je vindt ook dat reglement terug op MyPension.be. Bovendien is het wettelijk geregeld dat je onder bepaalde voorwaarden het recht hebt om een eenmalige uitbetaling van je opgebouwd kapitaal om te zetten in een levenslange rente. 

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

De stem van tachtigplussers

Op 9 juni brengen ook 650.000 tachtigplussers hun stem uit. Leefbare pensioenen en een comfortabele oude dag, hoe denken ouderen daar zelf over?
   07 juni 2024

Het grote Visie-regeringsrapport

Op welke cruciale beleidsdomeinen boekten ministers van de de Vlaamse en federale regering concrete sociale vooruitgang? Waar schoten ze tekort? En...
   06 juni 2024

Hiervan ligt de werkende Vlaming écht wakker

iVOX legde op vraag van Visie 1.000 Vlamingen verschillende stellingen voor. Welke prioriteiten de Vlaming ziet op gebied van zorg en gezondheid was...
   05 juni 2024

Beschermt België de koopkracht beter dan andere OESO-landen?

Tijdens de energiecrisis steeg de Belgische koopkracht met 2,9 procent, terwijl ze in de OESO-landen gemiddeld 3,8 procent afnam. België beschermde...
   05 juni 2024