Geld in envelop
© Unsplash/ Markus Spiske

Op 1 april wordt het minimumloon verhoogd. Daarnaast komen er ook strengere vorrangsregels voor de kinderopvang en stappen de eerste huisartsen in een nieuw financieringsmodel dat voor meer ruimte voor patiëntencontact moet zorgen.

Dominic Zehnder

Een overzicht

° Het minimumloon voor een voltijdse werknemer stijgt voor het eerst tot boven 2.000 euro bruto
° Strengere regels voor de toegang in de kinderopvang: ouders die minstens vier vijfde werken krijgen voorrang
° Eerste huisartsen tekenen in op New Deal: dit moet ervoor zorgen dat huisarts meer tijd kan vrijmaken voor patiënten

Op 1 april komt de voorlopig laatste stap in de verhoging van het minimumloon, met de verhoging van 35,7 euro zoals afgesproken tussen de sociale partners. Daarmee stijgt het minimumloon voor het eerst boven 2.000 euro, 2.029,88 euro bruto om exact te zijn. Door deze opstap en een herziening van de werkbonus betekent dat voor een werknemer aan het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) een nettosprong van 51,99 euro in april.

De bijbehorende aanpassing van de werkbonus heeft ook een positief effect op de lonen daarboven. Zo gaan werknemers met een brutoloon van 2.500 euro er ongeveer met 17 euro per maand op vooruit in april, bij 2.800 euro is dat nog 4 euro extra netto per maand. In mei komt daar dan nog een indexering bij, met bijbehorende aanpassingen.

Strengere regels voor kinderopvang

Vanaf 1 april gelden nieuwe regels in Vlaamse kinderopvang. Die geven voorrang aan gezinnen waar de ouders minstens vier vijfde werken of dagopleiding volgen. In een tweeoudergezin wordt er gekeken naar de gemiddelde tewerkstelling van beide ouders.

Dat maakt kinderopvang een pak minder toegankelijk voor gezinnen in moeilijke situaties. Tot nu toe werd aan voorzieningen in de kinderopvang gevraagd om minstens twintig procent van hun plaatsen voor te behouden aan onder meer alleenstaande ouders, mensen met een laag inkomen of gezinnen in kwetsbare situaties. De nieuwe regelgeving legt een maximum van tien procent van de totale capaciteit op voor kinderen in ‘gezondheids- of welzijnssituaties’. Het aantal voorbehouden plaatsen voor gezinnen in kwetsbare situaties gaat dus fors achteruit. De criteria ‘gezinssamenstelling’ en ‘financiële situatie’ vallen bovendien weg als voorrangscriterium.

Een coalitie van achttien middenveldorganisaties stapt daarom naar het Grondwettelijk Hof. ‘Toegankelijke, kwalitatieve kinderopvang is een kinderrecht, een voorwaarde voor vrouwenemancipatie en een bron van steun voor ouders’, klinkt het bij De Kinderopvangzaak. ‘Kinderopvang is een basisvoorziening voor elk kind.’  

Eerste huisartsen stappen in New Deal

Meer dan 130 huisartsen kiezen voor het nieuwe financieringsmodel van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). De zogenaamde New Deal houdt in dat huisartsen minder krijgen per consultatie en een hoger vast bedrag per vaste patiënt ontvangen. Daardoor zijn de inkomsten van de huisartsen minder afhankelijk van het aantal raadplegingen, waardoor zij meer tijd kunnen vrijmaken voor onder andere tussentijdse opvolgingen of meer tijd per patiënt kunnen uittrekken.

De aangesloten huisartsenpraktijken ontvangen daarnaast extra premies, waarmee zij bijvoorbeeld een praktijkverpleegkundige kunnen aanwerven, die bepaalde taken zoals bloedafnames kan uitvoeren, waardoor de huisarts zelf meer ruimte krijgt voor het effectieve patiëntencontact. 

CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt de eerste golf van huisartsen die op de New Deal intekent een goede zaak. ‘Het is een belangrijke stap in een nieuwe en duurzame organisatie en financiering van de huisartsenpraktijk met taakdelegatie en ondersteuning, waar artsen vrijwillig voor kiezen. We hopen dat meer huisartsen zullen volgen.’

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

71 procent Vlamingen vindt vermogensbelasting topprioriteit

De verkiezingen worden een strijd om eerlijke belastingen Almaar meer politieke partijen komen met concrete voorstellen om een hogere bijdrage...
   16 april 2024

Water-Rijk geeft regenwater een tweede leven

Op 22 maart, Wereldwaterdag, lanceerde beweging.net het project Water-Rijk. Een oproep om samen het hergebruik van regenwater te stimuleren.
 West-Vlaanderen  16 april 2024

Moet apotheker me wijzen op generisch alternatief?

Caroline Lebbe, geneesmiddelenexpert bij CM, licht toe: ‘Strikt genomen is de apotheker niet verplicht om je te wijzen op het bestaan van een...
   15 april 2024

‘Wachtlijsten voor mentale zorg zijn sluipmoordenaar’

‘Mama belt nu elke dag naar de psycholoog, maar er is nog geen plaats voor mij.’ Het niet-zo geheime dagboek van CM maakt pijnlijk duidelijk...
   15 april 2024