© Vicky Jans

Je neemt de bus naar het centrum en betaalt je rit met een SMS, in de winkel laat je je klantenkaart scannen via de app op je smartphone en betaal je vervolgens contactloos met je bankkaart. Op de terugweg kom je een vriend tegen die je nog iets moet terugbetalen, je geeft het bedrag in op je payconiq-app en laat hem de QR-code inscannen. Hij vraagt hoe het met je gaat en zo herinner je je dat je nog opnieuw een afspraak moet maken met je huisdokter, dus log je even in met je Itsme-account. Nadien zet je die afspraak met één klik in je digitale agenda ... Klinken de bovenstaande acties voor jou zeer vanzelfsprekend? Of krijg je al koude rillingen bij de gedachte dat er straks geen andere opties meer zijn?

Voor alle duidelijkheid: we zijn niet tegen digitalisering. We stellen wel vast dat niet iedereen met het internet verbonden is en dat een noemenswaardige groep van wie wel digitaal actief is, niet vaardig genoeg is om nieuwe technologieën zomaar te gebruiken.

Drempels verlagen

Zo lopen bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen en ouderen een groter risico op digitale uitsluiting. En dat wordt problematisch als je hierdoor moeilijker toegang hebt tot diensten of sociale rechten. We kunnen niet wachten op een perfecte wereld waarin iedereen digitaal volledig mee is en ondertussen een heleboel mensen aan hun lot overlaten omdat ze niet kunnen volgen. We willen zelf ons steentje bijdragen door drempels te verlagen en dicht bij de mensen een handje te helpen om de digitale kloof te verkleinen.

Digimobiel

Met de digimobiel slaan een heleboel partners van beweging.net de handen in elkaar. Op een laagdrempelige manier helpen we je met de digitale toepassingen waar jij nood aan hebt. Daarnaast geven we een aantal nuttige tips mee die altijd van pas komen om veilig en makkelijk je weg te vinden op het internet. Voor de basisinformatie doen we een beroep op de kennis van partners in ons netwerk. De campagne ‘Allemaal digitaal’ van Welzijnszorg is net afgelopen. Zij strijden hierin samen tegen digitale uitsluiting, samen tegen armoede. Het LPV (Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht) rondde vorig jaar hun ‘digiproject’ zeer succesvol af waarin concrete toepassingen voor mensen in armoede hun nut bewezen hebben. Groep Intro beschikt over vormingen om digitaal je weg te vinden in dagelijkse omstandigheden. Vanuit hun ervaringen zijn zij erin gespecialiseerd om de belangrijkste basisvaardigheden op een laagdrempelige manier over te brengen. Ontdek in eenvoudige stappen en verstaanbare taal nieuwe digitale vaardigheden zoals apps op je gsm downloaden, internetbankieren, een afspraak maken bij je huisdokter of de app van De Lijn gebruiken.

ACV & CM

De digi-ambassadeurs van ACV Limburg coachen je bij het gebruik van toepassingen zoals MySocialSecurity.be, My Minfin en Mijn ACV en helpen met het interpreteren van de gevonden informatie. Op deze wijze creëren ze een hef boom naar het gebruik van andere internettoepassingen met betrekking tot arbeid en inkomen en verkleinen zo de drempels tot digitale tools en informatie.

De vrijwilligers van CM maken je wegwijs in de digitale tools van CM: gele klevers aanvragen, een zorgverlener in de buurt opzoeken of een afspraak maken via de app. Ze geven ook info over betrouwbare gezondheidsapps en het gebruik van mijngezondheid.be en socialekaart.be.

En wat daarna?

We weten dat je niet geholpen bent na een éénmalig bezoek aan de digimobiel. Maar hiermee is wel een eerste stap gezet om de digitalisering een beetje meer vertrouwd te maken. We hebben voor diverse digitale handelingen een stappenplan dat je kan meenemen. En we brengen je op de hoogte van instellingen of diensten in je eigen buurt die je verder helpen nadat de digimobiel weer vertrokken is.

De digimobiel zal de volgende maanden Limburg doorkruisen. Op diverse plaatsen en evenementen kan iedereen gratis en vrijblijvend langskomen met zijn digitale vragen. De vrijwilligers van de digimobiel ontvangen je met een kopje koffie en beluisteren jouw specifieke vraag. Samen met jou zoeken ze naar een concrete oplossing of geven je interessante informa-tie die in jouw situatie van belang is.

Op www.beweging.net/digimobiel kan je zien waar en wanneer de digimobiel in jouw buurt staat.

Tekst Bart Bynens

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

80 jaar na de Bom: De illusie van veiligheid en de...

In 2025 is het 80 jaar geleden dat kernwapens voor het eerst werden gebruikt. Acht decennia waarin de mensheid de macht verwierf om zichzelf...
   10 december 2024

Nieuwe techno­lo­gieën op de werkvloer

De aandacht binnen de bredere vakbeweging groeit voor de gevolgen van technologie op de werkvloer. De snelle technologische vooruitgang brengt...
   26 november 2024

‘Vergeet de mythe van het zestienjarige meisje’

Verscholen in een onooglijk gebouw naast een drukke baan geeft het abortuscentrum haar locatie niet snel prijs. Op de tweede verdieping stap je...
   21 november 2024

‘Sjoemelsoftware installeren was belangrijker dan innoveren’

Vorsprung durch Technik. De slogan van de Duitse autofabrikant Audi klinkt dezer dagen bijzonder wrang. Waar Duitsland decennialang symbool stond...
   02 oktober 2024