Er verschenen recent in verschillende media nogal alarmerende artikels dat werknemers sinds 1 januari sneller persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor fouten op het werk. Hoewel dat natuurlijk spectaculaire krantenkoppen oplevert, is het verhaal veel genuanceerder dan dat.
Het klopt dat er op 1 januari 2025 een nieuw burgerlijk wetboek inging, waarin de quasi-immuniteit van hulppersonen verdwenen is. Een hulppersoon is iemand die in opdracht van de werkgever een dienst uitvoert bij de klant met wie de werkgever een contract afgesloten heeft. Werknemers zijn dus ook zulke hulppersonen. Voorheen was je in een groot aantal gevallen beschermd tegen persoonlijke vervolging. Maar nu kun je in bepaalde gevallen wel op het matje geroepen worden en zul je ook uit eigen zak een schadevergoeding moeten betalen, als je daartoe veroordeeld zou worden.
Het goede nieuws voor werknemers is dat die wetswijziging gevaarlijker klinkt dan ze zal zijn in de praktijk, stelt Iwein Beirens, jurist bij de ACVBIE-studiedienst, gerust. ‘Er zijn nog altijd andere wettelijke bepalingen die de werknemer beschermen, waaronder artikel 18 uit de Arbeidsovereenkomstenwet. Daarin staat dat je enkel persoonlijk aansprakelijk bent voor bedrog, zware fouten en herhaaldelijk voorkomende lichte fouten. Ook in de contracten tussen de klant en het bedrijf kunnen bepalingen opgenomen worden die werknemers indekken tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Tot slot is het voor een bedrijf ook altijd mogelijk om zich daarvoor bijkomend te verzekeren. Dus hoewel je als werknemer vanaf nieuwjaarsdag aansprakelijk zult zijn, zal de impact waarschijnlijk eerder beperkt blijven.