Kinderen van De Kleurenboom bestuderen de bijenkast in de beleeftuin van woonzorgcentrum Ocura
Kinderen van De Kleurenboom bestuderen de bijenkast in de beleeftuin van woonzorgcentrum Ocura // © Mine Dalemans

Giraff in Montenaken

Beweging.net werkt rond buurtparticipatie in woonzorgcentrum Ocura in Montenaken (Gingelom). Met de methodiek van het project GIRAFF loopt er een traject waarbij we samen zoeken naar oplossingen om de buurt groener, gezonder en socialer te maken.

Het project GIRAFF focust op de tuin van het woonzorgcentrum. Omdat het contact met de natuur heilzaam is, wil Ocura haar bewoners meer naar buiten halen door een tuin te creëren die bijdraagt aan hun fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Hierbij steunen ze op het principe van ‘Healing environment’.

img 20240521 wa0004De vernieuwde tuin werd al voorzien van voederplanken voor vogeltjes, een insectenhotel, bijenkasten, een rozentuin en een plukweide. Momenteel wordt de waterpartij grondig vernieuwd en binnenkort wordt de tuin volledig afgewerkt met een speelhoekje en ontdekkingselementen zoals een verrekijker, zonnewijzer en vergrootglas.

Bart Bynens, stafmedewerker beweging.net en begeleider van dit project: ‘Door middel van buurtparticipatie wordt de beleeftuin iets waarin ook buren, verenigingen, scholen en toevallige passanten betrokken worden. Iedereen kan vrij langskomen om van de tuin te genieten. Maar door er regelmatig ook workshops te organiseren zorgt Giraff ook voor meer verbondenheid en een unieke kruisbestuiving tussen alle groepen van de lokale gemeenschap.’

Vlierbloesem en honing

Tijdens een eerste workshop wordt de start van de vernieuwde tuin gevierd met uitleg over het bijenhotel en een glaasje zelfgemaakte vlierbloesemmocktail. Naast de bewoners van het woonzorgcentrum zijn ook leden van Natuurpunt Gingelom en de lokale okra-afdeling aanwezig.

In een andere workshop geeft een imker uitleg bij de bijenkasten en is er een workshop honing slingeren waarbij verschillende generaties elkaar ontmoeten: de bewoners van het woonzorgcentrum krijgen namelijk bezoek van drie klassen van de nabijgelegen school GO De Kleurenboom.

img 20240521 wa0011Ilse Liesmons, directeur van woonzorgcentrum Ocura: ‘Mensen willen graag onderdeel zijn van iets, maar ouderen hebben dikwijls het idee dat zij hierbuiten vallen. Door activiteiten samen te doen met kinderen van de school en andere lokale verenigingen beleven beiden plezier en ontstaat een positief effect op het sociaal en fysiek welbevinden van de ouderen.’

Juf Tessa van 3de kleuterklas GO! De Kleurenboom: ‘De kleuters wilden al een tijdje over bijtjes leren, dus deze samenwerking kwam op het perfecte moment. Ik zag de fonkelende oogjes bij het ontdekken van de bijenkast, het slingeren van de honing en natuurlijk ook het proeven. Bovendien is een activiteit waar jong en oud samenzijn en respect toont voor elkaar belangrijk en ook heel “BIJ-zonder”.’

Eind augustus zal de beleeftuin helemaal klaar zijn en in het najaar worden er opnieuw een aantal workshops georganiseerd. En ondertussen mag iedereen er eens binnenspringen en genieten van al wat er leeft en gebeurt in de tuin.

Meer info: www.giraff.be

 Tekst: Bart Bynens

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!