In februari van dit jaar leek het er even op dat wie dat wil voortaan vier dagen per week kan werken. Klinkt misschien aanlokkelijk, maar je moet in totaal wel hetzelfde aantal uren kloppen als op vijf dagen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. De regeling maakt deel uit van de arbeidsdeal, waarin flexibiliteit een van de speerpunten was. Alleen, de deal was nog niet rond en belandt nu weer op het bord van de federale regering.
ACV ziet namelijk enkele grote problemen in de arbeidsdeal zoals de regering die voorstelt. Meer flexibiliteit en een hogere werkzaamheidsgraad zijn daarin het doel. De vraag is alleen wie die flexibiliteit ten goede komt. Volgens de vakbond toch vooral werkgevers. Dat blijkt volgens ACV bijvoorbeeld uit de soepelere regels voor nachtwerk. ‘Die zijn volgens de regering nodig om de e-commerce te helpen’, laat de vakbond weten. ‘Nochtans is nachtwerk nu al perfect te regelen met een cao. Vanden Borre en Schoenen Torfs zijn maar enkele voorbeelden van bedrijven die daarvoor al jaren met hun werknemers een regeling hebben.’
Voor Kristel Van Damme, algemeen coördinator distributie bij ACV Puls, lijken de voorstellen vooral een manier om de erbarmelijke werkomstandigheden van buitenlandse internetspelers binnen te halen. ‘Onze eigen Bol.com kun je niet zomaar opzetten door de arbeidsvoorwaarden uit te hollen. We moeten het op een andere, duurzame manier organiseren, en niet blindelings Nederland achternalopen.’ En die angst lijkt niet ongegrond, want Nederland moest zelf 200 000 buitenlandse arbeidskrachten binnenhalen om alle onwerkbare e-commercebanen op te vullen. Vaak werken zij aan minimale voorwaarden en leven ze in slechte omstandigheden.
Ook platformwerkers blijven in de kou
Daarnaast beloofde de regering met een oplossing te komen voor mensen die via platforms als Deliveroo of Uber Eats werken. Maar eens de concrete voorstellen in februari bekend werden, bleef er van die belofte nog weinig overeind, hekelt de vakbond. ‘Alle platformwerkers zouden zogezegd beschermd worden tegen arbeidsongevallen, maar nu blijkt de uitbreiding van de arbeidsongevallenwet enkel te gelden voor wie in een zelfstandigenstatuut werkt. Nochtans werkt 85 procent van de koeriers voor onder andere Deliveroo of Uber Eats in een stelsel van deeleconomie. Ze zijn werknemer, noch zelfstandige. Voor het merendeel verandert er dus niets’, besluit het ACV.
Omdat vakbonden weigerden in die voorstellen mee te gaan, strandde het overleg tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Daardoor keert de deal weer terug naar de regering. Die zal dan ook binnenkort zelf knopen moeten doorhakken.