‘Dat betekent dat veel werknemers die willen thuiswerken overgeleverd zijn aan de willekeur van hun werkgever, van zodra aan het huidige verplichte telewerk een einde komt’, legt hoofd van de dienst onderneming van het ACV Stijn Gryp uit.
De huidige centrale arbeidsovereenkomst (cao) over telewerk dateert nog van 2005, toen er van Zoom-vergaderingen of clouds nog maar sporadisch sprake was, laat staan van een jarenlange pandemie en quarantainemaatregelen. ‘Ze is niet aangepast aan de actuele situatie’, aldus Gryp. ‘De cao gaat uit van occasioneel telewerk, terwijl een groot deel van de werknemers ondertussen de voordelen heeft ervaren van regelmatig thuiswerk.’ Onlangs nog bleek uit een bevraging van Securex dat werknemers verkiezen om ongeveer de helft van de werkweek thuis te werken. Daaraan tegemoetkomen zorgt voor minder stress en een lager risico op burn-outs, toonde hetzelfde onderzoek aan.
Volgens Gryp is het dan ook belangrijk dat de gesprekken over structureel telewerk snel kunnen hervatten. ‘Er is nood aan een kader op het niveau van de onderneming of de sector over welke functies en taken telewerkbaar zijn. Wij willen dat werkgevers daar enkel gemotiveerd van kunnen afwijken als werknemers telewerk aanvragen. Daarnaast hebben veel werknemers vragen over een onkostenvergoeding voor het thuiswerk. Denk maar aan kosten die je moet maken voor de inrichting van een thuiswerkplaats, voor een betere internetverbinding, of voor een hoger energieverbruik.’