Via de beeld op een overheadprojector wordt er een verhaal verteld aan een diverse groep aandachtige luisteraars
Er werd geboeid geluisterd naar het verhaal van de Ecuadoriaanse Paulina. // © Koen Browaeys

Het Wereldfeestival heeft al een bijzonder lange traditie. Ooit ontstaan uit een alternatieve bedanking voor vrijwilligers, is het vandaag uitgegroeid tot een happening waar streekgenoten met en zonder een migratieachtergrond elkaar ontmoeten. ‘Na corona draaiden we het roer noodgedwongen om’, vertelt Kelly De Clercq, voorzitster van de werkgroep. ‘We stelden een meer artistieke aanpak centraal. Na Vreemde portretten en Vreemde gerechten konden de bezoekers zich zaterdag 7 december 2024 laten verwonderen door Vreemde verhalen’.

 12 december 2024

‘De Italiaanse Sara nam de bezoekers mee in haar zoektocht als kunstenares in een onbekend land en toonde een paar van haar indrukwekkende werken. Surinamer Glenn verklaarde de Afrikaanse roots van zijn landgenoten met de legendarische spin Anansi. Dora Lou haalde herinneringen op aan haar Filipijnse Lola (grootmoeder) die haar kindertijd kleurde met een stukje bewegingstheater. Muhammed en Jan vertelden het hilarische Turkse verhaal Waar is het vlees of de kat?. De angst van de Ecuadoriaanse Paulina voor een koe kreeg een artistieke invulling dankzij Lijn en haar overheadprojector. De Perzische zangeres Nadiya ontroerde dan weer de deelnemers met haar lied over het lot van vrouwen in het fundamentalistische Iran. Haar verhaal liet ze over aan Dina van bewegingspunt Oudenaarde.’

241212 wereldfeestival vreemde verhalen2 v1

Kunst

Unieke schilderijen en tekeningen van lokale kunstenaars gaven een extra dimensie aan het vertelfeest. Daarvoor stonden de Helden van de Kunst (Bernardus Driesprong) en de lokale kunstkring Die Cierlycke garant. Alles samen een smaakvol menu dat dankzij de vrijwilligers van het plaatselijk bewegingspunt, WSM, Broederlijk Delen en de steun van Stad Oudenaarde heel wat volk wist te lokken naar OC St.-Jozef, de voormalige kerk die nu dient als ontmoetingscentrum voor de buurt.

‘Wij blijven geloven dat de aanwezigheid van mensen met een andere culturele achtergrond, de eigenheid van onze mooie stad en streek alleen maar kan verrijken. Alleen daarom al vinden we dit stukje vrijwilligerswerk meer dan de moeite waard’ besluit Kelly De Clercq.

Tekst Koen Browaeys

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!