Familiaal verlof of verlof om dwingende redenen mag je werkgever je niet weigeren. Als je voltijds werkt, mag je niet meer dan tien dagen per kalenderjaar verlof om dwingende redenen opnemen. Als je deeltijds werkt, is dat maximum beperkt in verhouding tot je arbeidsprestaties.
De dagen verlof om dwingende redenen zijn in principe onbetaald, maar mogen niet leiden tot een vermindering van bijvoorbeeld je eindejaarspremie of andere bij cao toegekende voordelen. In sommige sectoren en ondernemingen is geregeld dat een aantal van die dagen toch betaald worden.
Heb je meer tijd nodig, dan kun je desnoods verlof zonder wedde aanvragen. In bredere juridische zin betekent dat een schorsing van je arbeidscontract door overmacht. Je behoudt dus wel je functie, maar je bouwt in die periode geen rechten op voor de sociale zekerheid.
Twintig betaalde vakantiedagen per jaar is het wettelijke minimum voor alle werknemers in België. Daarmee loopt België achter op de rest van Europa. Het ACV wil dat elke voltijdse werknemer minstens 25 verlofdagen per jaar heeft. Die vijf extra dagen moeten alle werknemers, en ouders in het bijzonder, in staat stellen om een beter evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.