Bewoners en verenigingen vragen beter aangepaste ontmoetingsruimte in de wijk
Bewoners en verenigingen vragen beter aangepaste ontmoetingsruimte in de wijk // © Carien Neven

Beweging.net werkt rond buurtparticipatie in de wijk Sonnis in Houthalen-Helchteren. Met de methodiek van het project GIRAFF loopt er een heel traject met de bewoners en verenigingen in de wijk. Samen zoeken ze naar oplossingen om de buurt groener, gezonder en socialer te maken.

Het project GIRAFF focust op de publieke ruimte in de wijk en krijgt vorm op basis van de input die er vanuit de buurt wordt gegeven. Het zijn de lokale bewoners en verenigingen die deze ruimte dagelijks gebruiken en op die manier nieuwe kansen kunnen spotten. Samen met hen worden deze ‘dromen’ uitgedacht en verder concreet gemaakt. Het project laat bewoners zien dat je zelf ook veel geregeld krijgt als je je weet te verzamelen met gelijkgezinden. Een straat, plein of buurt kunnen we zo herdenken en verbeelden voor een meer duurzame en inclusieve toekomst.

Zo is er op ’t Sonnis een sterke behoefte aan beter aangepaste ontmoetingsruimte voor lokale verenigingen en buurtbewoners. Er heerst daarnaast ook heel wat onzekerheid over de toekomst van de huidige accommodatie (site van de lagere school met het St. Jozefzaaltje). Een collectief van buurtbewoners en lokale verenigingen heeft een dossier opgesteld om deze bezorgdheid en lokale nood over te brengen aan het schepencollege en reikt hen de hand om samen met alle stakeholders naar de beste oplossing te zoeken.

De plaatselijke verenigingen hechten alvast veel belang aan de lokale verankering op het Sonnis. De site van het wijkschooltje en de locatie van de kerk op de Sonnisstraat zijn alvast interessante pistes bij de uitwerking van een mogelijk masterplan samen met de gemeente.

www.giraff.be

Tekst: Arne Aerts

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!