slogans tegen discriminatie
ID/ Hannes Blockx

In Nederland domineert extreemrechts de regeringsformatie. Ook in andere Europese landen komt extreemrechts mee aan de knoppen. Veel burgers maken zich zorgen over hoe extreemrechtse en racistische discoursen en voorstellen zich nu een weg banen naar traditionele partijen en media, waardoor nu al rechten van burgers en verenigingen onder druk staan.

Er is gelukkig ook een groeiend bewustzijn en verzet. Ook in België beslist het Platform 2103 'Sta op tegen racisme', een alliantie van burgers, vakbonden en middenveld, om een signaal te geven naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Studies tonen dat, bij gelijke schoolresultaten, kinderen met migratieachtergrond sneller doorverwezen worden naar beroeps- of technisch onderwijs. Bij 1 op de 6 sollicitaties wordt een kandidaat gediscrimineerd op basis van vermeende afkomst of huidskleur. Praktijktesten op de huurmarkt tonen keer op keer discriminatie tegenover kandidaat-huurders op basis van naam, afkomst of huidskleur.

Discriminatie is onwettig, toch zijn er amper controles en het aantal veroordelingen is op één hand te tellen. En dan hebben we het nog niet over de mensen met een andere nationaliteit, sommigen zonder wettige verblijfsdocumenten, die zelfs niet van de meest elementaire basisrechten of bescherming door onze overheid genieten. De vluchtelingenopvangcrisis en de schandalen in verband met sociale dumping bewijzen dat telkens opnieuw.

'Er is gelukkig ook een groeiend bewustzijn en verzet.' 

Extreemrechts zaait actief en bewust haat. Hun vertegenwoordigers krijgen steeds meer spreekruimte in de mainstreammedia en op tv. Stigmatiserende en polariserende uitspraken vinden ook hun weg naar traditionele partijen. Dit draagt bij tot de normalisatie van haatspraak. Wat op zijn beurt de drempel verlaagt naar fysieke handelingen. Moskeeën, synagogen en grafstenen worden beschadigd, personen worden fysiek aangevallen.

Racisme en discriminaties verdelen onze samenleving in eerste- en tweederangsburgers. En wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. Niet reageren als samenleving en overheid tegen racisme en discriminatie, dat is het pad effenen voor extreemrechts. Daarom willen we een overheid die gelijke rechten garandeert. Dat houdt ook actieve opsporing en bestraffing van discriminatie in.

Het besef groeit bovendien dat gelijke rechten enkel mogelijk zijn als er voldoende betaalbare woningen en degelijke jobs zijn voor iedereen. Anders hebben haatzaaiers het te makkelijk om de verantwoordelijkheid voor het tekort toe te schrijven aan de 'andere'.

Bij de ondertekenaars o.m. Ramsey Nasr (acteur en schrijver), Ann Vermorgen (ACV), Thierry Bodson (ABVV), Ico Maly (auteur), Hind Eljadid (woordkunstenaar), Jihad Van Puymbroeck (experte antiracisme/inclusie), Walter Zinzen (oud-VRT-journalist), Fikry El Azzouzi (auteur), Lieve Blancquaert (fotografe), Rachida Lamrabet (auteur), Moussa Don Pandzou (auteur), Jeroen Olyslaegers (schrijver). Volledige lijst met ondertekenaars: www.platform2103.be/nl/open-brief. Zondag is er de nationale betoging 'United against racism' in Brussel, om 12 uur op het Albertinaplein.

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

 

Het hoeft niet altijd over migratie te gaan

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Maar de belangrijkste lessen uit de Nederlandse verkiezingen hebben we in België nog niet...
   18 april 2024

Kunnen we wel zonder arbeidsmigratie?

De huidige arbeidsmarktkrapte zet een nieuwe dynamiek van arbeidsmigratie in gang. Maar lessen uit het verleden, met name over inclusie en...
   16 april 2024

‘Zet mij niet weg in de hoek van extreemrechts’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) bevindt zich tussen twee vuren. 'Tussen open of gesloten grenzen liggen...
   10 april 2024

EU-migratiepact is niet wat voorstanders beloven

Woensdag 10 april moet het nieuwe - volgens voorstanders 'historische' - Europese Migratiepact in werking treden. Dat zou Europa eindelijk de...
   09 april 2024