Heel wat personen met een handicap kunnen en willen werken, maar worden geconfronteerd met discriminatie en moeilijk te overwinnen drempels. Daar wil A-Welzijn iets aan doen. Die provinciale klankbordgroep is een initiatief van beweging.net. De bedoeling is om met partnerorganisaties, leidinggevenden uit de sector en politici ervaringen en kennis uit te wisselen rond het thema ‘personen met een handicap’. De groep wordt voorgezeten door CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.
Lanjri diende onlangs in de Kamer een voorstel in om een inclusiever arbeidsmarktbeleid te voeren met een volwaardige plek voor wie een handicap heeft. ‘Aanwervingsprocedures en de fysieke toegankelijkheid van werkplekken kunnen nog veel beter en moeten veel meer op maat van kandidaten met een handicap worden voorzien’, licht ze toe. ‘Ook praktijktesten om discriminatie in het eigen aanwervingsbeleid op te sporen zijn wenselijk.’
Toegankelijke arbeidsmarkt
De resolutie stelt streefcijfers in de privésector voorop voor de tewerkstelling van personen met een handicap. Bedrijven die hier niet aan voldoen moeten een bijdrage betalen in een fonds dat aangewend wordt om personen met een handicap beter te ondersteunen bij het vinden van een gepaste baan. Personen met een handicap moeten ook beter vertegenwoordigd worden in instanties die een grote invloed uitoefenen op het arbeidsmarktbeleid, zoals de Nationale Arbeidsraad en de diverse paritaire comités.
‘Ook onze overheid heeft een voorbeeldrol. Ondanks het streefcijfer van drie procent werken er vandaag amper 1,09 procent personen met een handicap bij de federale overheid’, aldus Lanjri.
Het voorstel van resolutie wordt momenteel besproken in de commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen. Lanjri hoopt het voorstel binnenkort goed te keuren in het federaal parlement.
‘Een job hebben is zoveel meer dan werk alleen. Het biedt ook de kans om zichzelf te ontplooien, dingen bij te leren, meer autonomie te bekomen, banden op te bouwen met collega’s en te participeren in de samenleving. Werken heeft ook een positieve impact op de gezondheid en het welzijn van mensen. Mensen met een handicap die kunnen en willen aan de slag gaan, moeten hier dan ook alle kansen toe krijgen’, besluit Lanjri.
‘Werk vinden en houden is voor mensen met een handicap een nog grotere uitdaging’
Herman Janssens is medewerker bij vzw Kando, een organisatie die mensen met een handicap empowert. Hij heeft zelf ook een handicap. ‘Door werk krijg je de kans om je vaardigheden productief in te zetten en te vergroten. In een team maak je op een unieke manier verbinding met anderen en kun je gewaardeerd worden voor je bijdrage. Dat is goed voor je zelfvertrouwen. Werkervaring kan een hefboom zijn naar andere mogelijkheden om te participeren in de samenleving. Alle maatregelen ten spijt om werkgevers te ondersteunen bij het voorzien van redelijke aanpassingen, is werk vinden en houden voor mensen met een handicap een veel grotere uitdaging dan voor anderen.’