Vrouw met thermos in sportkledij
© Guy Puttemans

Uit mijn nieuwe thermos een kop koffie drinken, op mijn werk.’ Dat is het antwoord van Celine Maghe (39) op de vraag ‘Waar kijk je het meest naar uit op je eerste werkdag?’ Een eenvoudig verlangen, als sluitstuk op een lang en moeizaam proces. Celine werd ziek in 2017. Ze was toen als buschauffeur aan de slag. Vorige week ging ze na 5,5 jaar opnieuw aan het werk, als onderhouds-medewerker op Antwerpse straten en pleinen.

Wie langdurig ziek is, wordt vandaag te vaak en onterecht gewantrouwd, ook door politici. Alsof langdurig zieken zich bewust en comfortabel hebben genesteld in de hangmat van de sociale zekerheid, zonder ambitie om er ooit nog uit te komen. Want wie zou er nu opnieuw aan het werk gaan,als het ook zonder kan?

Heel veel mensen, laat dat duidelijk zijn. ‘Ik zie elke dag mensen die me smeken om terug te mógen werken’, zegt onze Terug naar werk-coördinator die Celine begeleidde. ‘Mensen willen werken, maar niet elke job is nog haalbaar.’ De terugkeer naar de werkvloer gebeurt niet in een vingerknip. Er is moed voor nodig, tijd, de juiste begeleiding en begrip van de omgeving. Mijn droom is een fijne job voor iedereen: werkbaar werk, dat niet ziekmakend maar zingevend is. En die zin hoeft niet gelijk te staan met grootste ambitie of een steile klim op de carrièreladder. Ze kan evengoed schuilen in een welkome pauze met een goed kopje koffie.

Luc Van Gorp - Voorzitter CM

23907806 vierkant
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!