Terwijl Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een herziening aankondigde van de Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten, roepen de vakbonden op tot nieuwe regels voor het gunnen van deze contracten, die de collectieve onderhandelingen versterken, de arbeidsomstandigheden verbeteren en kwaliteitsdiensten aan de burgers garanderen.
Overheidsopdrachten, d.w.z. contracten gesloten door overheden met particuliere bedrijven voor de levering van goederen en diensten, vertegenwoordigen twee biljoen euro, oftewel ongeveer 14% van het bbp van de Europese Unie. Miljoenen werknemers zijn in de EU werkzaam op grond van deze contracten, en de normen die door overheidsopdrachten worden gecreëerd, beïnvloeden de lonen en arbeidsomstandigheden in de hele particuliere sector.
Uit onderzoek van UNI Europa blijkt dat de helft van de openbare aanbestedingen in de EU uitsluitend op basis van de laagste prijs wordt gegund, vaak als gevolg van aanbestedingsregels die de laagste prijs bevoordelen. Deze regels houden geen rekening met de sociale kosten voor gemeenschappen en ondermijnen de belofte van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om banen en kwaliteitsdiensten te creëren en de dekking van collectieve onderhandelingen te vergroten om “eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, opleiding en eerlijke loopbaantransities voor werknemers te ondersteunen. ”