Concreet betekent de richtlijn dat 43 miljoen platformwerkers in Europa als werknemers beschouwd moeten worden. Zo krijgen ze onder meer recht op een minimumloon, een ziekte-uitkering en betaalde vakantie. Daarnaast zal de richtlijn zorgen voor meer transparantie in de platformeconomie.
Extreemrechts tegen bescherming platformwerkers
Een positieve stap, want de meerderheid van de lidstaten erkent hiermee dat de werkomstandigheden in deze sector beter moeten. De richtlijn kon rekenen op ruime steun, met uitzondering van de Duitse rechts-extremisten van AfD en twee andere extreemrechtse en rechtse parlementsleden die tegenstemden.
Ook de rol van de vakbond in de platformeconomie krijgt meer aandacht. Vakbonden krijgen meer inspraak in geautomatiseerde systemen die werken met algoritmes. Ook krijgen de werknemers meer info over de werking van zulke algoritmes. Dat is nu niet het geval.
Eerste stap
De richtlijn is een eerste stap in de goede richting. Toch plaatst Martin Willems van ACV United Freelancers een kanttekening bij de hoerastemming: ‘De lidstaten moeten die richtlijn nu omzetten in nationale wetten. Daarbij is belangrijk dat er weinig verschillen zijn tussen de nationale wetten onderling. Zonder Europees mechanisme werkt dat niet.’
Willmes verwijst naar het Belgische voorbeeld: ‘We hebben in België al een wet die vermoeden van schijnzelfstandigheid bij platformwerkers aanpakt, maar platformen lappen die wetgeving volledig aan hun laars. We hopen dat de nieuwe richtlijn daar verandering in kan brengen.’