Met vier concrete maatregelen op tafel van de Interministeriële conferentie (een overlegorgaan tussen de federale- en gewestregeringen, red.) wil de Moor de soms schrijnende situatie van arbeidsmigranten verbeteren. Vooral wie via het systeem van de gecombineerde werk- en verblijfsvergunning naar ons land wordt gehaald, dreigt in een kwetsbare situatie terecht te komen waarin vaak sprake is van misbruik.
Om hun lot te verbeteren, wil de Moor arbeidsmigranten die vandaag nog vrijgesteld zijn van een inburgeringstraject, daartoe verplichten, zodat zij hun rechten beter zouden kunnen afdwingen. Buitenlandse werknemers die het slachtoffer zijn van inbreuken door hun werkgever en hun tewerkstelling stopgezet zien door de inspectiediensten, zullen 180 dagen krijgen om een nieuwe job te vinden in de plaats van 90 vandaag.
Daarnaast wil de staatssecretaris dat voortaan de werkgever in plaats van de werknemer betaalt voor de retributie voor het aanvragen van een gecombineerde vergunning. Ook zou zij het hebben van een geschikte woonst willen verplichten. ‘Op die manier wordt tegengegaan dat mensen in erbarmelijke omstandigheden gehuisvest worden’, klinkt het in een persbericht.
Positieve evolutie
Het ACV reageert alvast positief op de voorstellen van de minister. ‘We zijn blij dat er eindelijk werk van gemaakt wordt, nadat we samen met andere belangengroepen al jaren aan de alarmbel trekken over de precaire situatie waarin arbeidsmigranten zich vaak bevinden’, zegt Stefaan Peirsman, adviseur migratie bij het ACV.
Uit een studie uit 2020 die de VUB in opdracht van Fairwork Belgium, Orbit, 11.11.11. en het ACV uitvoerde, bleek reeds dat die zaken al voor problemen en moeilijkheden te zorgen. ‘De schrijnende toestanden naar aanleiding van de Borealis fraude brachten dit alles nogmaals pijnlijk aan de oppervlakte. Met het samenroepen van een interministeriële conferentie lijken beleidsmakers eindelijk meer rekening te gaan houden met de arbeidsmigrant zelf. Tot nu toe leek de arbeidsmigrant helemaal te zijn vergeten. Het is cruciaal om de positie van arbeidsmigranten te versterken om uitbuiting te voorkomen. Wij hopen dan ook dat het niet bij aankondigingen blijft maar dat de interministeriële conferentie ook leidt tot daadwerkelijke sociale vooruitgang voor arbeidsmigranten.’
Ook andere problemen aanpakken
Tegelijk wil het ACV ook dat er nog andere problemen, die nu buiten de Interministeriële conferentie lijken te liggen, aangepakt worden. ‘We stellen nog heel vaak uitbuiting van au pairs vast. Arbeidsmigranten betalen hier sociale zekerheid maar als ze terugkeren naar hun land van herkomst hebben ze vaak geen toegang tot de sociale zekerheidsrechten waartoe ze zelf hebben bijgedragen.’
‘Arbeidsmigranten hebben vaak ook de grootste moeite hebben om een bankrekening te openen. Leven en werken in België zonder bankrekening is echter geen evidentie. Sommige malafide werkgevers gebruiken dit zelfs als excuus om helemaal geen loon te betalen. We verwachten dat ook deze problemen getackeld worden door de conferentie’, aldus Peirsman.