Via een traject van de Antwerpse Belpaire Academie krijgen ze hulp en goede tips om die uitdagingen om te zetten tot een goed doordacht project of actiemodel. Zo vormt de Belpaire Academie hen tot de maatschappelijke leiders van morgen.
Cindy Ansong is 21 jaar en studeert Agogische Wetenschappen aan de VUB.
‘Ik wist niet goed welk project ik wilde opstarten, maar dankzij het vormingstraject Maatschappelijk Leiderschap kreeg ik inspiratie om te werken rond thema’s die me na aan het hart liggen. Tijdens een bezoek aan het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen ontstond het idee om samen met een vriendin de podcast Breaking Barriers te maken. Daarmee willen we bewustzijn creëren over thema’s zoals vrouwengezondheid, genderrollen en de uitdagingen waarmee vrouwen dagelijks geconfronteerd worden. Ons doel is om jongeren te inspireren via open en eerlijke gesprekken, correcte informatie en het bevorderen van empathie en samenwerking. Dit project sluit ook aan bij onze deelname aan het internationale Women2Women-leiderschapsprogramma voor jonge meisjes. We kijken ernaar uit om in 2025 van start te gaan.’
Faith Olumobi is 25 jaar en studeerde tijdens haar deelname aan de Belpaire Academie Toegepaste Psychologie aan hogeschool Thomas More.
‘Community building is altijd mijn passie geweest, en met mijn project Buren aan Tafel breng ik deze passie tot leven. Mijn doel is om een plek te creëren waar buurtbewoners samenkomen, niet alleen om relevante thema's te bespreken, maar ook om een hechte gemeenschap op te bouwen. Het heeft veel tijd en moeite gekost om mijn idee concreet uit te werken. Onlangs organiseerde ik mijn eerste bijeenkomst in samenwerking met Elegast vzw. Tijdens deze sessie met buurtbewoners knutselden we samen en spraken we over het thema eenzaamheid. Soms is dat al genoeg om je welkom en verbonden te voelen.’
‘Een van de sessies bij de Belpaire Academie ging over netwerken. Ik vond dat altijd moeilijk, maar dankzij de tips die ik er kreeg, weet ik nu dat netwerken ook op een natuurlijke en eenvoudige manier kan.’
Sarah Loos is 24 jaar en studeerde tijdens haar deelname aan de Belpaire Academie Industrieel Ingenieur aan de KULeuven.
‘Tijdens het traject ontmoetten we inspirerende maatschappelijke leiders, die ons inzichten gaven in verschillende vormen van successen, drijfveren, praktische obstakels en hoe ermee om te gaan. Dat waren erg motiverende momenten met mensen die al wel het een en ander gerealiseerd hadden. Dat was heel waardevol maar vooral ook heel herkenbaar toen we met onze eigen projecten aan de slag moesten. Vanaf de start, bij de keuze van het projectidee, tot het concrete stappenplan werden we gesteund door de begeleiders en de andere deelnemers. En zelfs nu nog kunnen we bij elkaar terecht. Mijn project gaat over verpakkingsvrije kampen. Ik ben ondertussen lid geworden van de ploeg ecologie van de Scouts om mijn eerste initiatieven te lanceren. De ervaring die ik hier opdoe, neem ik graag mee om ook andere jeugdkampen te inspireren in de toekomst.’
De wereld wacht op jouw ideeën, wat wordt jouw eerste stap?
Belpaire Academie:
- Vormingstraject van 1 jaar, start in februari 2025.
- Maandelijkse ontmoeting op zaterdag.
- Beperkte aantal deelnemers (12).
- Zonder examens of punten. Alleen de goesting om te groeien.
- Geen academisch programma, wel hands on kennis die je nodig hebt om de wereld te verbeteren.
- Er mogen geen financiële drempels zijn. De deelnameprijs van 250 euro is bespreekbaar. Je krijgt het bedrag achteraf toch terug als je het traject afrondt.
- Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via belpaireacademie.org
Andere projecten zijn:
- PEP Medicine van Mohamed Rabhi: betaalbare voorbereidingscursus voor het ingangsexamen geneeskunde
- The Academic Activist van Leen Al Massalma een online platform dat hulpbronnen aanbiedt aan studenten in hoger onderwijsinstellingen om initiatieven voor internationale solidariteit op te zetten.
- Teambuilding bij City Pirates van Samuel De Grefte: inkomsten genereren voor City Pirates combineren met een empowerend project voor kwetsbare jongeren.
- Tegenweer van een enthousiaste deelnemer met een team: voor waarachtige journalistiek over Palestina.