Jammer genoeg mag het wel. In het kader van een flexi-job moeten twee overeenkomsten gesloten worden: een raamovereenkomst en een flexi-jobovereenkomst. De raamovereenkomst onderteken je eenmalig vooraleer je bij een bepaald bedrijf een flexi-job start. De wet bepaalt dat in die raamovereenkomst ‘de wijze van verwittiging en de voorafgaande termijn’ moeten staan.
In theorie zou in de raamovereenkomst kunnen staan dat de verwittiging minstens vijf dagen op voorhand middels een vriendelijk telefoontje moet gebeuren, maar de realiteit is anders. In alle raamovereenkomsten die wij konden inkijken, staat enkel dat de verwittiging ‘op voorhand’ moet gebeuren, op eender welke wijze. Een sms twee seconden voor het geplande begin van het werk, is dus naar Belgisch recht in orde. Het gebrek aan zekerheid voor de werknemer is een van de redenen waarom het ACV de flexi-jobs geen goede zaak vindt.
Een Europese richtlijn verplicht lidstaten om in doeltreffende preventie van misbruik met oproepcontracten te voorzien. Het ontbreken van een minimumtermijn in onze wet zou echter misbruik in de hand kunnen werken.
Piet Van den Bergh, juridisch expert ACV
Als je een flexi-job doet of wil doen, dan ben je maar beter goed op de hoogte. Het ACV is kritisch maar biedt ondersteuning en organiseert daarom gratis webinars op 24 (voor werknemers) en 25 (voor gepensioneerden en bijna gepensioneerden) november.
Je kunt je inschrijven of de webinars later online bekijken via www.hetacv.be/flexi-jobs.