Knieval Eminem tijdens Super Bowl
© AFP

De Super Bowl, de beroemde feestelijke American footballfinale, vond dit jaar voor de 56ste editie plaats op 14 februari in Los Angeles. Het bracht 70 000 toeschouwers samen op het stadium en trok 100 miljoen televisiekijkers wereldwijd waaronder 37 miljoen in de Verenigde Staten.

 18 februari 2022

Tijdens de langverwachte "Halftime Show", gaven 6 Amerikaanse rap- en hiphopgrootheden zoals Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige een vurig en onvergetelijk 12 minuten concert met hun hits uit de jaren 1990 en 2000. Opvallend was de knieval van Eminem als protest tegen racisme en politiegeweld op zwart Amerikanen en als ondersteuning aan de Black Lives Matter-beweging.

Dat een buitengewone zanger als Eminem strijdt tegen racisme op een voetbalveld, is betekenisvol. Want racisme is jammer genoeg aanwezig in de sportwereld. In plaats van een kans tot ontmoeting, ontspanning en bevordering van inspanning te zijn, is sport een uitsluitingsactiviteit geworden. Denk aan de vele racistische uitspraken die voetballers als Lukaku en Kompany meemaakten in België. 

Het is mijn inziens ook de rol van een artiest om zich in te zetten voor een inclusieve samenleving, lokaal of wereldwijd. Lady Gaga nam bij wijze van spreken het initiatief om 'One World: Together at home' in februari 2020 te organiseren. Belangrijke artiesten traden op van thuis uit om geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Dat was ook het geval van Michael Jackson en Lionel Richie die in 1985 het nummer “We Are the World” schreven. Die single, gezongen door een tiental zangers en zangeressen, was bedoeld om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië.

willyweb

Willy Musitu Lufungula
Regio verantwoordelijke Internationaal Comité Antwerpen




Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!