De parking staat vol en ook binnen in de Kuurnse Kubox is het druk. ‘We merken dat hier vandaag naast werklozen ook een belangrijk aandeel mensen met een job aanwezig zijn, die iets anders zoeken’, gaat Eline verder.
Uiteenlopende vragen
De vragen aan de ACV-stand zijn heel divers. ‘Vragen over opzegtermijnen, over wat wel en niet mag als werkzoekende, heel specifieke werkloosheidsvragen … Maar ook loopbaanvragen: over de combinatie van opleiding en werk of het volgen van een opleiding tijdens een periode werkloosheid, over het opstellen van een goed cv ... Als vakbond van werkenden en werkzoekenden is het onze taak om mensen met deze vragen zo goed mogelijk te helpen. En dat doen we met veel plezier’, vertelt Els Corneillie, ACV-zoneverantwoordelijke voor Zuid-West-Vlaanderen.
Correcte info nodig
‘Dat is ook belangrijk’, vult Eline aan. ‘We merken meer en meer dat werkzoekenden bv. iets doen met goede intenties, maar daarbij één of andere VDAB-regel overtreden, wat hen een sanctie (verlies van recht op uitkering, red.) kan opleveren. Daarom is goede en correcte informatie vooraf cruciaal. En daarom zijn wij er.’
Bredere loopbaanvragen
Ook Ilse Desramaults staat bij de ACV-stand. Zij is bijblijfconsulente van ACV Innovatief. ‘De bijblijfconsulenten van het ACV helpen wie het (tijdelijk) wat moeilijk heeft op de arbeidsmarkt. Bij het vinden van een nieuwe job kunnen we bv. helpen bij het opmaken van een sterk cv en de voorbereiding van sollicitatiegesprekken. We geven infosessies over je rechten en plichten als werkzoekende, over de VDAB-opdrachten …
Ook als je je loopbaan een nieuwe wending wilt geven, staan we klaar met informatie over opleidingsmogelijkheden of om mee een richting te zoeken. Daarnaast helpen we wie na langdurige ziekte het werk wil hervatten en verwijzen we bij vragen rond stress en burn-out gericht door naar gespecialiseerde organisaties. Een heel breed aanbod dus, waarmee we mensen wegwijs maken op de arbeidsmarkt’, vertelt Ilse.
Webinars en infosessies
Je kunt individueel op afspraak bij een bijblijfconsulent terecht of je kunt één van de vele collectieve sessies volgen. ‘We hebben een groot aanbod aan webinars, zowel voor werkzoekenden als voor werkenden, gaande van ‘werken met VDAB-tools’, over ‘terug aan de slag na ziekte’ tot ‘wegwijs in het opleidingslandschap’ en zelfs ontspanningstechnieken om beter om te gaan met stress en burn-out.’
‘Daarnaast zijn er fysieke sessies. Dit najaar kun je in Brugge deelnemen aan een loopbaandriedaagse. Dat zijn drie woensdagen waarin we proberen om met de deelnemers tot inzichten te komen om te voelen wat men nodig heeft om gelukkig te zijn in een job. En op dinsdagavond 26 november is er de sessie ‘Teamwork makes the dream work’ in Roeselare, een praktische en interactieve workshop waarin we onszelf en de ander beter leren inschatten en begrijpen om zo tot een betere samenwerking te komen.
Wil je dus goed voorbereid de arbeidsmarkt verkennen of wil je sterker in je schoenen staan? Check dan zeker het bijblijfaanbod, of bezoek ons op een volgende jobbeurs’, besluit Ilse.
>> Informatie over de loopbaandriedaagse in Brugge en de teamwork-workshop in Roeselare vind je via www.hetacv.be/activiteiten-wvl
>> Informatie over het online Bijblijfaanbod (webinars) en hoe ACV Bijblijf contacteren vind je via www.hetacv.be/bijblijven
Tekst Jeroen Pollet