Repressie en intimidatie werd hun deel. In Gent patrouilleerde de politie met tientallen zware voertuigen langs de UFO, het Universiteitsforum. In Brussel werd tijdens een protest aan de Israëlische ambassade een studente geraakt door een waterkanon. Ze moest afgevoerd worden met een oogletsel.
De rector van de VUB dreigde met tuchtsancties voor onderzoekers die deelnamen aan een zogeheten spiekstaking, wegkijken bij het toezicht van examens.
Hoe de burgemeester de inzet van dat waterkanon verantwoordde? Het protest was niet op voorhand aangevraagd. Aan de VUB dreigde de rector met tuchtsancties voor onderzoekers die deelnamen aan een zogeheten spiekstaking, wegkijken bij het toezicht van examens.
Delhaize
Zulke incidenten doen denken aan het Delhaize-dossier. Daar werden vakbondsmilitanten tegengehouden nog voor ze bij het stakingspiket aankwamen. De vrijheid om vreedzaam te protesteren wordt al in de kiem gesmoord nog voor er sprake is van enige escalatie. Verzet is geen misdaad. Die leuze riepen we vorig jaar nog aan het kabinet van toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die met een wetsontwerp het manifestatierecht wilde beperken.
De protesterende studenten willen instituties zoals universiteiten dekoloniseren. Daarmee stellen zij precies de mechanismen aan de kaak waarvan zij de spil werden. Op welk protest stuurt men het waterkanon af? Wat mogen we zeggen? Wat vinden we inclusief? Wat zijn legitieme syndicale standpunten?
Die zaken hangen nog steeds af van welke huids- of politieke kleur we hebben, en van waar onze roots liggen. Van hoe we feestdagen vieren, en waar we onderwijs genoten.
Vakbonden moeten zich verbonden weten met de protesterende studenten.
Vakbonden moeten zich verbonden weten met de protesterende studenten. Onze strijd tegen ongelijkheid, is hun strijd tegen ongelijkheid. Dat begrepen honderden personeelsleden aan de universiteiten die de studenten steunden door deel te nemen aan debatavonden, bij de studenten te kamperen, of door een van de vele open brieven te tekenen. De stem van de jonge generatie verdient onze solidariteit.
Verzet is geen misdaad
Om die solidariteit te tonen, moeten we ten eerste nieuw leven blazen in het collectief ‘verzet is geen misdaad’, opgericht om het protest tegen het wetsontwerp-Van Quickenborne te organiseren. Gezien het huidige politieke klimaat belandt dat dossier zeker opnieuw op ons bord.
Ten tweede vind ik dat het ACV met een statement naar buiten moet komen, en steun moet uitspreken voor de studentenprotesten. Deze studenten zullen niet stoppen met protesteren. Laten we een bondgenoot zijn en niet stil blijven. Laat ons ook nadenken over wat dekolonisatie voor de vakbond zelf betekent, en op welke manier we een vakbond voor alle werknemers kunnen zijn.
De groep jonge, diverse werknemers herkent zich vandaag niet altijd in wat we doen en zeggen.