Loonindexering
Meer dan 1 miljoen werknemers ontvangen een loonindexering, voornamelijk de bedienden (paritair comité 200), de voedingsnijverheid (PC 118 en 220) en wegvervoer en logistiek voor rekening van derden (PC 140.03).
Registratierechten
De registratierechten voor de enige eigen woning dalen in Vlaanderen van drie naar twee procent.
Wettelijke pensioenleeftijd
De wettelijke pensioenleeftijd stijgt naar 66 jaar voor wie geboren is vanaf 1 januari 1960. Het optrekken van de pensioenleeftijd heeft ook gevolgen voor de landingsbanen. Werknemers die tot hun 66 blijven werken, zullen dan doorgaans tot hun 66 in een landingsbaan willen blijven. Normaliter is dat geen enkel probleem, tenzij je in je aanvraagformulier voor je landingsbaan bij de RVA als einddatum je 65ste verjaardag hebt opgegeven. De RVA zou daar soepel mee moeten omspringen, maar best neem je in zo’n geval contact op met je lokaal RVA-kantoor om je landingsbaan te verlengen.
Dienstencheques
De prijs van de dienstencheques gaat in Vlaanderen van 9 naar 10 euro en de fiscale aftrek van 1,80 euro per dienstencheque wordt geschrapt. Het gaat dus om een prijsverhoging van 2,80 euro per cheque. De overheid past 19,07 euro per cheque bij.
Kinderopvang
De ouderbijdrage in de inkomensgerelateerde kinderopvang wordt geïndexeerd en stijgt daardoor met 3,6 procent.
Gewaarborgd minimumpensioen
Elke werknemer moet voortaan voldoen aan de voorwaarde van effectieve tewerkstelling om de verhoging van het pensioen tot het gewaarborgde pensioen te verkrijgen. De periodes van deeltijdse tewerkstelling als werknemer van vóór 2002 worden opgewaardeerd.
Pensioenbonus
Wanneer je verder blijft werken na de vroegste datum waarop je met pensioen kunt gaan, dan kun je gedurende maximaal drie jaar een pensioenbonus opbouwen. Elke gewerkte dag in België na de vroegste pensioendatum telt mee. De pensioenbonus is volledig vrijgesteld van belastingen. Je kan pas een bonus opbouwen vanaf 1 juli 2024.
Aanvullend pensioen
De wet op de aanvullende pensioenen bepaalt dat werknemers recht hebben op een gegarandeerd rendement. Vanaf 1 januari 2025 geldt een rendementsgarantie van 2,50 procent in plaats van 1,75 procent voorheen.
Bedrijfswagens
Bedrijfswagens met benzine- of dieselmotor zijn vanaf 2025 nog maar voor 75 procent fiscaal aftrekbaar. Elk jaar gaat daar 25 procent af, zodat ze in 2028 niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Elektrische voertuigen die vóór 1 januari 2027 besteld worden blijven wel nog voor 100 procent fiscaal aftrekbaar.
Sluiting
Vanaf 1 januari 2025 komt er een uitbreiding van de sluitingsvergoeding en de overbruggingsvergoeding naar de non-profitsector.
Ketenaansprakelijkheid
Aannemers zijn voortaan verplicht om bij hun rechtstreekse onderaannemers documenten op te vragen als die met derdelanders (van buiten de Europese Economische Ruimte) werken. Deze documenten moeten ter beschikking worden gehouden van de sociale inspectiediensten. In geval van illegale tewerkstelling is de (hoofd)aannemer mee aansprakelijk.