Campagnebeeld europe for peace and solidarity

Zondag 27 maart vindt in Brussel een nationale betoging plaats voor vrede en solidariteit in Europa. Daarmee wil vredesbeweging Pax Christi samen met diverse middenveldorganisaties een statement maken tegen de oorlog in Oekraïne en voor kernontwapening. Stefan Nieuwinckel, directeur van Pax Christi, roept in dit opiniestuk op om komende zondag massaal aanwezig te zijn op de manifestatie.

‘Europa voor Vrede en Solidariteit’. Onder dit motto roepen de vredesbeweging en het brede middenveld op tot een nationale manifestatie op zondag 27 maart in Brussel. We laten een krachtig neen horen aan de oorlog in Oekraïne, tonen ons solidair met iedereen die lijdt onder de oorlog en tekenen een spoor voor vredesopbouw uit.

Stop de oorlog nu, staakt-het-vuren. Dat is de evidente eerste eis, nu we geconfronteerd worden met alle gruwel van de oorlog. Deze gruwel veroordelen, betekent consequent oog hebben voor de slachtoffers. Zij verdienen onze steun, en dit zonder onderscheid van afkomst. Bij uitbreiding: dit drama ‘dichtbij huis’ appelleert ons op onze verantwoordelijkheid ten aanzien van alle oorlogsvluchtelingen.

We moeten ook het spoor naar de vrede uitzetten. Dat ligt niet in een verder militair opbod, ook langs Westerse zijde. Integendeel, dat opbod leidde mee naar deze catastrofe. Elke opportuniteit voor dialoog moeten we aangrijpen. We hebben daarvoor, met onder andere de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), een kader dat we te weinig gebruikten.

Vanuit het failliet van het militaire veiligheidssysteem, dat nu blijkt, stellen we het alternatief van de vredesbeweging weer scherp. Er ligt een pad naar kernontwapening, België kan daar nu op intekenen. En de Europese dialoogstructuren moeten nieuw leven krijgen.

Ook in Oekraïne en Rusland werken nu mensen actief aan de vrede. Deze vredeskrachten staan nu onder druk, maar zijn cruciaal voor de vredesopbouw straks. Zij verdienen onze steun.

Met de manifestatie van zondag tonen we solidariteit met al wie lijdt in dit conflict, en geven we een boodschap over vredesopbouw aan onze regering. De vredesbeweging, daarin gesteund door het middenveld, zet hiermee ook de roadmap voor verder actie uit.

Stefan Nieuwinckel
Directeur Pax Christi

Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

Radicaal … herstelvoorstel

Ik zat op 4 september in Amsterdam. Voor mij stond Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging een lezing te geven in een bomvolle zaal. De...
   24 november 2023

‘Werknemersinspraak leidt tot hogere lonen en welzijn’

Een onschuldige kinderhand trok vanochtend de lijstnummers die worden toegewezen aan de werknemersorganisaties bij de sociale verkiezingen van mei...
   22 november 2023

Fiscaal voordeel kinderopvang levert 11.000 ouders boete op

Wie zijn kinderen naar een erkende opvang brengt, krijgt daar een deel van terug via de belastingen. Maar terwijl zij het automatisch ingevuld...
   21 november 2023

Zonder sociale zekerheid leven 4 op de 10 Belgen in armoede

Momenteel leeft een op de acht Belgen in kansarmoede. Die verhouding blijft al jaren min of meer onveranderd. Maar achter dat cijfer schuilt nog een...
   21 november 2023