Jongeren die zich mentaal niet goed in hun vel voelen, vinden het niet altijd makkelijk om daarover met iemand te spreken. Daarvoor werden in Vlaanderen OverKophuizen opgericht. Die naam werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. Overkop gaan kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op ‘problemen in je kop’.
In een OverKophuis kunnen jongeren tussen 14 en 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze ook een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. De lage drempel van het OverKophuis maakt het verschil met de reguliere hulpverlening.
Oostende beet de spits af en startte in 2016 met een eerste Vlaams OverKophuis. In samenwerking met Oostendse kernpartners uit het middenveld, kreeg het OverKophuis in 2023 een doorstart. Een beleidsmedewerker vertelt: ‘Het OverKophuis wordt nu structureel mee gefinancierd door stad Oostende. We willen echt inzetten op mentaal welzijn bij jongeren en vinden het belangrijk daar niet alleen partners uit de (geestelijke) gezondheidszorg, maar ook uit het jeugdwerk voor samen te brengen. Dat gebeurt in het OverKophuis. Vooral het sterke netwerk van onder andere JAC/CAW en Habbekrats is een echte meerwaarde. Uit dat netwerk groeien interessante projecten, zoals onlangs met CM voor jonge mantelzorgers in onze stad.’
Meer info: oostende.be
Tekst Nele De Wachter