Werkman legt iets uit aan zijn collega
© Unsplash / This is Engineering
 Dossier: Sociale Verkiezingen

De komende twee weken kiezen ruim twee miljoen werknemers hun vakbondsvertegenwoordigers. Niet onbelangrijk, want voor meer dan een op de drie werknemers is het uiten van de eigen mening op het werk momenteel geen optie. Een grote meerderheid waardeert wel het werk van die vertegenwoordigers.

Nils De Neubourg

Een vakbond op het werk blijkt een goede garantie voor het waarborgen van sociale rechten zoals het ouderschapsverlof of meer opleidingskansen. Het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven toonde al enkele jaren geleden het belang van goede vakbondsvertegenwoordigers op de werkvloer aan.

Maar ook vandaag nog kampen werknemers met problemen die het belang van inspraak op het werk benadrukken. Zo durft volgens de Antwerp Management School meer dan een op de drie werknemers hun mening niet te uiten op het werk, aldus Het Nieuwsblad. Angst voor negatieve gevolgen weerhoudt werknemers er blijkbaar van.

11.571 verkiezingen

Om dat en andere zaken aan te pakken, krijgen vanaf vandaag ruim twee miljoen werknemers de kans om hun vertegenwoordigers te kiezen tijdens de sociale verkiezingen. Nog tot en met 26 mei vinden er op Belgische werkvloeren 11.571 verkiezingen plaats. Daarna worden op basis van de resultaten 7.403 Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en 4.168 Ondernemingsraden (OR) samengesteld.

Een CPBW is verplicht in ondernemingen met minstens 50 werknemers en zorgt onder meer voor de preventie van arbeidsongevallen en voor het welzijn. Vanaf 100 werknemers is ook een OR verplicht.

Traditioneel

Ondanks de grote digitalisering van ons dagelijks leven gebeurt het stemmen voor de meeste sociale verkiezingen nog op een traditionele manier. In drie kwart van de gevallen worden de stemmen op papier uitgebracht. In het resterende kwart gebeurt dat digitaal: online of op een fysieke computer in een stembureau op het werk.

Volgens een voorlopige telling dingen bij het ACV 58.000 kandidaten naar een stem op lijst 2, al zal dat getal nog oplopen naarmate de verkiezingen vorderen en de resultaten volgen. Het belang van al die kandidaten is volgens Antwerp Management School niet te onderschatten. Werknemers waarderen de vakbondsvertegenwoordiging op het werk zelfs meer dan de relatie tussen werknemers en management, besluit de business school.

 
Visie Nieuwsbrief inschrijven

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Aanbevolen

SERV roept politici op niet te talmen bij regeringsvorming

De vakbonden en werkgeversorganisaties die samen de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV) vormen, presenteerden gisteren hun vijftien...
   16 mei 2024

Sociale verkiezingen in de chocoladefabriek

Wanneer ik een van de productiehallen van Kim’s Chocolates in Tienen binnenstap, waait een zoetige geur me tegemoet. Het moge duidelijk zijn: hier...
 Vlaams-Brabant en Brussel  16 mei 2024

Sociale verkiezingen in Vlaams-Brabant

Duizenden ACV-kandidaten staan klaar om de belangen van hun collega’s te behartigen
 Vlaams-Brabant en Brussel  15 mei 2024

‘Ongeziene opkomst voor onderwijsbetogingen'

Drie van de vier onderwijsvakbonden voeren vandaag actie in Leuven. De leraren protesteren tegen het rapport van de Commissie van Wijzen, dat er...
   13 mei 2024